Испанската социалистическа работническа партия на досегашния премиер Педро Санчес и

...
Испанската социалистическа работническа партия на досегашния премиер Педро Санчес и
Коментари Харесай

Испанските социалисти и крайнолевите постигнаха принципно споразумение за коалиция

Испанската социалистическа работническа партия на досегашния министър председател Педро Санчес и радикалната левица " Подемос " отпред с Пабло Иглесиас подписаха през вчерашния ден кардинално съглашение за сформиране на съдружно държавно управление. Това оповестиха водачите на двете партии, представени от международните организации.

Санчес и Иглесиас споделиха, че имат желание да сформират прогресивно съдружно държавно управление. Съгласно съглашението Санчес ще бъде министър председател, а Иглесиас негов заместител в бъдещото държавно управление, добавя " Асошиейтед прес ".

Социалистите и радикалната левица завоюваха на изборите в неделя надлежно 120 и 35 места в 350-членния парламент. Те ще се нуждаят от поддръжката на още съдружници, с цел да си обезпечат безусловно болшинство, отбелязва " Ройтерс ". Санчес и Иглесиас обявиха, че ще стартират диалози, с цел да получат тази по-голяма поддръжка, добавя АП.

След изборите през април Санчес и Иглесиас не можаха да договорят съглашение за ръководеща коалиция и това беше една от главните аргументи за привикване на нови избори в Испания. Тогава двамата водачи акцентираха взаимното съмнение като причина за това, че не е било реализирано съглашение.

Вчера Санчес и Иглесиас се усмихваха при подписването на съглашението и най-после се прегърнаха. Иглесиас беше с дънки и с риза без вратовръзка на церемонията, което беше в контрастност с тъмносиния костюм и вратовръзката на Санчес.

Санчес съобщи, че страната му се нуждае от устойчиво държавно управление, а не от краткотрайно. Той сподели, че съглашението цели страната да има държавно управление, което да изкара четиригодишен мандат.

Иглесиас пък сподели, че ще работи по пътя на договарянията за разрешаването на испанската териториална рецесия и за обществена правдивост, която той назова " най-хубавата ваксина против крайната десница ".

Същевременно партията " Сиудаданос " разгласи, че няма да поддържа съдружно държавно управление сред социалистите и радикалната левица и предложи сформиране на огромна коалиция сред социалистите, Народната партия и " Сиудаданос ", съобщи " Ройтерс ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР