Испанската прокуратура съобщи, че разследва над 700 кметове в Каталуния

...
Испанската прокуратура съобщи, че разследва над 700 кметове в Каталуния
Коментари Харесай

Арест грози над 700 каталунски кметове

Испанската прокуратура заяви, че проверява над 700 кметове в Каталуния за подпомагане при организирането на референдума за самостоятелност, разгласен от Върховния съд за противозаконен.

На полицията е подредено на полицията да арестува всеки от тях, който откаже да сътрудничи, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Просепаратистката коалиция, която ръководи самостоятелната област, разгласи, че макар възбраната гласуването ще се състои, и изиска от 947-те кметове в Каталуния да приготвят всичко належащо за допитването.

Правителството на премиера Мариано Рахой се закани да спре референдума и през днешния ден основният прокурор Хосе Мануел Маса разпореди на провинциалните прокурори да проверяват 712 кметове, които към този момент да обезпечили места за гласоподаване на 1 октомври.

Той подреди на полицията да ги арестува, в случай че не се явят да дадат показания.

Същевременно министър председателят на Испания Мариано Рахой прикани хората в Каталуния да се въздържат от присъединяване в планувания за 1 октомври референдум за самостоятелност на региона.

"Ако някои ви приканва да гласувате, не го правете, тъй като референдумът няма да се състои, тъй като е един безусловно противозаконен акт ", сподели Рахой.

Испанският крал Фелипе Шести за пръв път разяснява провокираната от желанието на Каталуния да създаде референдум за самостоятелност политическа рецесия, като съобщи, че би трябвало да се почита конституцията на страната, която не разрешава отцепването, съобщи Асошиейтед прес.

В тирада на гала за връчване на национални културни награди той сподели, че конституцията "ще спечелва " против всеки опит да бъде разцепена Испания.

Правата на всички испанци ще бъдат предпазени против "всеки, който се отклони от конституцията и другите закони ", акцентира кралят.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР