Испанската прокуратура обяви, че ще започне наказателни производства срещу правителството

...
Испанската прокуратура обяви, че ще започне наказателни производства срещу правителството
Коментари Харесай

Испания ще изправи пред съда каталунските политици, одобрили референдума

Испанската прокуратура разгласи, че ще стартира наказателни производства против държавното управление и Народното събрание в Каталуня. Срещу депутатите и локалната власт ще бъде заведен иск поради гласуването, с което утвърдиха референдума за самостоятелност, оповестиха испанските медии. Хосе Мануел Маса, основният прокурор на страната, сподели пред кореспонденти, че сходна стъпка ще се направи и против държавното управление, подписало закона за обособяване от Испания.
На траяла единствено три минути конференция, на която той отхвърли да одобри въпроси, прокурорът сподели, че обвиняванията сега се изготвят, са за непокорство, както и за заграбване и корист с обществени средства.
На полицията, армията и каталунските сили на реда ( " Мосос " ) ще се изпратят заповеди за конфискация на урни и изборни бумаги, които могат да се употребяват в допитването, пишат " Ел паис " и " Вангуардия ". Маса заяви, че прокурорите в Барселона са инструктирани да проверяват всяка стъпка на Каталуня за подготовка на референдума.
Допитването би трябвало да се състои на 1 октомври, само че съгласно кабинета в Мадрид то е нелегално. След 12 часа безреден спор каталунските депутати утвърдиха закона за обособяване от Испания, съгласно който Барселона ще разгласи самостоятелност от Мадрид до 48 часа след вота, в случай че гласоподавателите гласоподават с " Да ".

Каталунският министър председател Карлес Пудждемон сподели, че няма да има най-малък предел на дали своят вот, който да направи референдума наложителен. По думите му и урните, и бюлетините към този момент са подготвени. Испанският министър председател Мариано Рахой обаче предизвести в понеделник, че държавното управление ще употребява цялата мощ на закона, с цел да се увери, че допитването няма да се организира.

Рахой заяви в четвъртък, че ще изиска от конституционния съд отменяне на референдума. Той прикани всички каталунски кметове да изпълнят " задължението " си и да сковават всяка подготовка на допитването.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР