Испанска Хрътка Ибиса, известна и като Поденко Ибиценко, е ловно

...
Испанска Хрътка Ибиса, известна и като Поденко Ибиценко, е ловно
Коментари Харесай

Испанска Хрътка Ибиса

Испанска Хрътка Ибиса, известна и като Поденко Ибиценко, е ловно куче, което е известно и като съвършен домакински любим. Въпреки добре развития си ловджийски инстинкт Испанската Хрътка Ибиса се схваща добре с други типове домашни любимци.

История на Испанска Хрътка Ибиса

Смята се, че прародителите на Испанска Хрътка Ибиса са живеели в Древен Египет, където са се употребявали за лов. Нашийниците на Испанска Хрътка Ибиса, открити по време на разкопки на гробници на фараони в Египет, свидетелстват за древността на тази порода. Смята се, че породата е на към 4000 години. През вековете Испанска Хрътка Ибиса не е трансформирала външния си тип. Има възможност Испанска Хрътка Ибиса да е попаднала от Египет в Испания с помощта на финикийски търговци. Испанска Хрътка Ибиса е публикувана на Балеарските острови, поради което е била наричана известно време Балеарско куче. Кучето от тази порода от епохи населява островите Майорка, Ибиса, Минорка и е известно като Ксарнело, Майоркваис, Чарнекви. Те се срещат и във Франция.

Кучетата от тази порода от епохи се употребяват за два типа лов - по диря и за гонене при видимост на дивеча. Интересен факт е, че в началото Испанска Хрътка Ибиса била наречена Фараоново куче и от 1963 до 1977 година породата била известна с това име. След като британските кинолози кръстили по този начин куче, публикувано на остров Малта и което доста наподобява на Испанска Хрътка Ибиса, името на кучето от Балеарските острови било заменено. От Фараоново куче то било прекръстено на Испанска Хрътка Ибиса. В Съединени американски щати породата провокирала огромен интерес. През 1989 година бил утвърден стандартът на породата Испанска Хрътка Ибиса.

Стандарт на Испанска Хрътка Ибиса

Височината на Испанска Хрътка Ибиса варира от 56 до 74 сантиметра, тежестта е в рамките на 19-25 кг. Кучето от тази порода е стройно, само че в това време мощно. Торсът на Испанска Хрътка Ибиса е леко продълговат. Крайниците са мощни и дълги. Главата е дълга и изящна, стеснява се към муцуната. Очите са златисто кехлибарени. Ушите са изправени и много огромни. Козината на Испанска Хрътка Ибиса може да е къса и мека или по-дълга и стърчаща нагоре, освен това много груба на пипане.

Козината на кучето от тази порода е бяла, червеникаво кафява или рижава. Допустимо е козината да е двуцветна - бяло с рижаво или рижаво с пясъчно. Кучетата от породата Испанска Хрътка Ибиса с груба четина имат мустаци и брада и повече четина по опашката и крайниците. Шията на Испанска Хрътка Ибиса е издължена. Гръдният панер е добре развъртян, коремът е спретнат. Опашката е дълга и тънка. Ноктите на лапите са бели. Носът на Испанска Хрътка Ибиса е с цвета на козината. Черният нос се счита за минус.

 Порода Испанска Хрътка Ибиса

Грижи за Испанска Хрътка Ибиса

Испанска Хрътка Ибиса има потребност от опция да изразходва силата си. Добре е, в случай че кучето от тази порода се разхожда дълго, и понякога се пуска да потича на воля, най-добре в гора. Испанска Хрътка Ибиса ще се усеща добре, в случай че се употребява за лов. Не се предлага да разхождате куче от породата Испанска Хрътка Ибиса в града без мотив, защото то може да избяга, с цел да преследва някое животно, тъй като ловният му инстинкт е доста мощен. Освен това за Испанска Хрътка Ибиса е въпрос на чест откакто подгони животно, да го хване и да го донесе на стопанина си като трофей. Козината на Испанска Хрътка Ибиса не изисква изключително огромни грижи. Достатъчно е тя да се разресва с гребен или четка два пъти седмично или да се минава с влажна забрадка, с цел да се отстранят непотребните мъртви косъмчета.

Обучение на Испанска Хрътка Ибиса

Испанска Хрътка Ибиса е мъдро куче и елементарно схваща какво се желае от нея. Тя обаче може да не извърши незабавно командите, които и се дават, и да обмисли дали сега е добре да го направи или не. Затова би трябвало да се прояви повече самообладание по време на образованието на Испанска Хрътка Ибиса. Кучето от тази порода няма да търпи жестоко отношение при несъблюдение на командата и може да се откаже вечно от процеса на образование. Но в случай че с нея се работи умерено, само че изрично, тя ще се трансформира в изпълнителна и послушна. Вродената просветеност и възприемчивост на Испанска Хрътка Ибиса ѝ обезпечават постоянно първи места в надпревари по аджилити - кучешки съревнования с трудности.

Хранене на Испанска Хрътка Ибиса

Може да храните Испанска Хрътка Ибиса с консерви от висок клас или с натурални артикули. Не се предлага храненето на Испанска Хрътка Ибиса най-вече със суха храна, само че понякога може да ѝ се дава, стига да е висококачествена, с цел да обезпечи на това интензивно куче нужните субстанции за поддържане на добра мускулатура и тонус. Препоръчва се кучето от тази порода да се храни с полутечна храна, с цел да я усвоява най-бързо. Ако решите да храните Испанска Хрътка Ибиса с натурални артикули, добавяйте витамини и минерали в менюто ѝ.

Кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца, сварен ориз, попарени овесени ядки и разнообразни типове зеленчуци и плодове могат да добавят менюто на Испанска Хрътка Ибиса. Кучето от тази порода би трябвало да се храни с пилешко и пуешко месо, агнешко и заешко месо, както и с телешко месо и с дивеч. Не се предлага да давате свинско и овнешко месо на кучетата от тази порода, както и тестени и захарни произведения, пикантни и солени храни, пържени и мазни храни. Може да давате на Испанска Хрътка Ибиса риба един път или два пъти седмично, стига да е термично обработена и обезкостена. Прясното мляко също не се предлага за кучетата от тази порода.

Заболявания на Испанска Хрътка Ибиса

Испанска Хрътка Ибиса не страда от генетично обусловени болести. Но все пак тя е склонна към лесни контузии на лапите, които изискват помощ от ветеринар. Освен това поради неприятният терморегулационен механизъм на организма на кучетата от тази порода те страдат по време на мраз и на горещини. Много рядко се случва представител на породата Испанска Хрътка Ибиса да страда от вродена глухота. Не се предлага да разрешавате на кучето от тази порода да се движи интензивно, в случай че се е нахранило щедро. То би трябвало да почине най-малко два часа, тъй като при дейни придвижвания на цялостен корем е допустимо да се получи приплъзване на стомаха. Това постоянно приключва съдбовно за животното.

 Куче Испанска Хрътка Ибиса

Любопитни обстоятелства за Испанска Хрътка Ибиса

Испанска Хрътка Ибиса се употребява за лов в гориста околност. Кучето от тази порода е издържливо и доста бързо. То може да скача доста добре, като по този метод настига дивеча доста бързо. Испанска Хрътка Ибиса може да прави доста огромни скокове на височина, и то без да се ускори.

Испанска Хрътка Ибиса е куче, което независимо взима решения. То постоянно демонстрира експанзия към други кучета и е недоверчиво към непознати.

Козината на Испанска Хрътка Ибиса не провокира алергия, това е куче от по този начин наречените хипоалергенни породи.

Кучето от порода Испанска Хрътка Ибиса доста обича деца и е доста правилен придружител на всички членове на фамилията, с което живее. Тя е със спокоен характер, само че имат мощно изразено възприятие за лично достолепие.

Испанска Хрътка Ибиса е толкоз мощно привързана към стопанина си, че в случай че бъде отделена от него, може да не преживее раздялата.

Недостатъци на Испанска Хрътка Ибиса

Испанска Хрътка Ибиса мъчно може да се сприятели с други домашни животни. Ако става въпрос за куче от същия пол, ще е проблематично да съжителстват дружно, само че в случай че Испанска Хрътка Ибиса е била малко кученце, а другото куче е живяло в дома преди нея, има възможност да се сприятелят. Испанска Хрътка Ибиса не се схваща с котки.

Ако не получава опция да изразходва силата си, Испанска Хрътка Ибиса може да се трансформира в нервно и деструктивно куче и да унищожава всичко, което е наоколо до мощните ѝ челюсти.

Испанска Хрътка Ибиса е доста сензитивно куче и елементарно се наскърбява, когато се отнасят към него незаслужено. Испанска Хрътка Ибиса до по този начин степен се визира, че може да се откаже да яде.

Испанска Хрътка Ибиса може да прояви експанзия, в случай че реши, че стопанинът ѝ има потребност от отбрана. Добре е кучето от тази порода от малко да се социализира, с цел да се избегнат неприятни обстановки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР