Испания заяви, че е прекратила евакуацията си от Кабул, малко

...
Испания заяви, че е прекратила евакуацията си от Кабул, малко
Коментари Харесай

Испания и Великобритания приключват евакуацията от Афганистан

Испания съобщи, че е прекратила евакуацията си от Кабул, малко повече от седмица, откакто стартира да транспортира жителите си с въздушни транспорти в резултат на завладяването на Афганистан от талибaните, заяви БГНЕС.

" Испанската евакуация на афганистанските сътрудници и техните фамилии завърши ", се споделя в изказване на държавното управление.

Два последни полета кацнаха в Дубай тази заран, заяви Агенция Франс Прес.

На борда е имало 81 испански жители, които към момента са били в Афганистан, в това число чиновници на посолството, войска и военноморски сили, четири португалски войски и 85 афганистанци, които са работили за Испания, Португалия и НАТО. Те ще отлетят към военната база " Torrejon de Ardoz ", покрай Мадрид, следобяд със аероплан на Air Europa, заяви държавното управление.

Испанските въоръжени сили са евакуирали общо 1900 афганистанци, чиновници и техните фамилии, които са работили за Испания, Съединени американски щати, Португалия, Европейския съюз, Организация на обединените нации и НАТО, както и личния състав на испанското посолство в Кабул.

Мадрид употребява военни самолети, с цел да транспорти евакуираните до Дубай, където по-късно те се трансферират на търговски полети за Европа.

В четвъртък министър председателят Педро Санчес се зарече да изтегля „ допустимо най-вече хора “ от Кабул след двойните самоубийствени атентати на летището в афганистанската столица.

Англия съобщи през днешния ден, че възнамерява да приключи въздушните си транспорти от Афганистан " в границите на няколко часа ", защото евакуацията от летището в Кабул завършва.

Близо 14 000 английски жители и афганистанци бяха избавени като част от евакуацията на Обединеното кралство от средата на август, когато талибаните пристигнаха на власт, сподели министърът на защитата, Бен Уолъс и добави: " Тъжният факт е, че не всеки ще напусне. "

„ Ще обработим тези хора, които сме довели със себе си - 1000 души почти на летището сега. Ще търсим метод да продължим да намираме хора в тълпата, където можем, само че като цяло главната обработка към този момент завърши и е въпрос на часове. “, сподели още Уолъс пред Sky News.

Пред радио LBC той посочи, че в Афганистан може да останат " почти 100 до 150 английски жители ", като някои от тях остават по избор.

Министърът на защитата добави, че сред 800 и 1100 афганистанци, които са имали право на пренасяне по схемата на Обединеното кралство, „ не са съумели “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР