Испания започва процедура по установяване на директен контрол над Каталуния.

Испания започва процедура по установяване на директен контрол над Каталуния. ...

Испания започва процедура по установяване на директен контрол над Каталуния.

Испания започва процедура по установяване на директен контрол над Каталуния. Това съобщи премиерът Мариано Рахой след извънредната среща на своето правителство.
Според Рахой активирането на член 155 от конституцията има 4 цели - връщане към законността, възстановяване на нормалността, продължаване на икономическото възстановяване и провеждането на избори до 6 месеца.
Процедурата за премахването на регионалната власт, предвидена в конституцията на Испания, ще отнеме между 3 и 5 дни.
Член 155 от основния закон, приет през 1978 г., позволява на националното правителство да "предприеме всички необходими мерки", за да принуди автономния регион да изпълни задълженията си към държавата, включително отмяна на автономията.
Директното управление може да е временно и да варира от освобождаване на регионалното правителство до по-мек подход за отстраняване на ръководители на отделни служби, както и установяване на контрол над катлаунската полиция, каталунските медии и насрочване на предсрочни избори.
Приетите мерки трябва да се гласуват от горната камара на испанския Сенат, където управляващите консерватори имат мнозинство.
На 9 октомври лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон подписа символична декларация за независимост на областта, съобразена с резултатите на проведения 8 дни по-рано референдум. На него 90% от каталунците гласуваха за отделяне от Испания при малко над 40% избирателна активност.
Пучдемон обаче призова регионалния парламент да не обявява независимостта, преди да се проведат преговори с Мадрид. Правителство на Рахой отказа, защото според централната власт референдумът е незаконен. В отговор Пучдемон заплаши, че ако Мадрид продължи с „репресиите”, то регионалните власти действително ще обявят независимост.
По-рано политикът от опозиционната Испанска социалистическа работническа партия Кармен Калво заяви, че стремежите на испанското правителство са през януари в Каталуния да бъдат произведени регионални избори в рамките на извънредния комплекс от мерки за временно поставяне на областта под прякото управление на Мадрид.


Източник: actualno.com