Испания започва процедура по установяване на директен контрол над Каталуния.

...
Испания започва процедура по установяване на директен контрол над Каталуния.
Коментари Харесай

Испания започва процедура по установяване на директен контрол над Каталуния

Испания стартира процедура по определяне на пряк надзор над Каталуния. Това заяви министър председателят Мариано Рахой след изключителната среща на своето държавно управление.
Според Рахой активирането на член 155 от конституцията има 4 цели - връщане към законността, възобновяване на нормалността, продължение на икономическото възобновяване и провеждането на избори до 6 месеца.
Процедурата за премахването на районната власт, планувана в конституцията на Испания, ще отнеме сред 3 и 5 дни.
Член 155 от главния закон, признат през 1978 година, разрешава на националното държавно управление да " предприеме всички нужни ограничения ", с цел да принуди самостоятелния район да извърши отговорностите си към страната, в това число анулация на автономията.
Директното ръководство може да е краткотрайно и да варира от освобождение на районното държавно управление до по-мек метод за премахване на ръководители на обособени служби, както и определяне на надзор над катлаунската полиция, каталунските медии и насрочване на предварителни избори.
Приетите ограничения би трябвало да се гласоподават от горната камара на испанския Сенат, където ръководещите консерватори имат болшинство.
На 9 октомври водачът на Каталуния Карлес Пучдемон подписа алегорична декларация за самостоятелност на региона, съобразена с резултатите на извършения 8 дни по-рано референдум. На него 90% от каталунците гласоподаваха за обособяване от Испания при малко над 40% изборна интензивност.
Пучдемон обаче прикани районния парламент да не афишира независимостта, преди да се проведат договаряния с Мадрид. Правителство на Рахой отхвърли, тъй като съгласно централната власт референдумът е противозаконен. В отговор Пучдемон заплаши, че в случай че Мадрид продължи с „ репресиите”, то районните управляващи фактически ще разгласят самостоятелност.
По-рано политикът от опозиционната Испанска социалистическа работническа партия Кармен Калво съобщи, че стремежите на испанското държавно управление са през януари в Каталуния да бъдат създадени районни избори в границите на изключителния комплекс от ограничения за краткотрайно слагане на региона под директното ръководство на Мадрид.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР