Испания вече приема паспорти, издадени от Косово, но все още

...
Испания вече приема паспорти, издадени от Косово, но все още
Коментари Харесай

Испания вече признава косовските паспорти, но не и независимостта на Косово

Испания към този момент приема паспорти, издадени от Косово, само че към момента не го признава за самостоятелна страна, обособена от Сърбия. Това съобщи испанският външен министър Хосе Мануел Албарес, представен от " Франс прес ".

Мадрид призна паспортите, откакто дълго чаканата скица за либерализиране на визовия режим на Европейския съюз

Новият режим разрешава на косоварите да влизат безвизово в Шенгенската зона за интервали до 90 дни за всеки интервал от 180 дни.

Досега Испания беше единствената страна членка на Европейски Съюз, която , както и влизане на територията ѝ на притежателите на косовски паспорти, даже в случай че са получили шенгенска виза.

" Испания ползва тази мярка като член на Шенгенското пространство, както и всички страни, които не признават Косово в границите на Европейския съюз - и доста други по света - които признават тези елементарни паспорти, без това да допуска признание на Косово ", посочи Албарес.

" Позицията на Испания не се е трансформирала. Испания към момента не признава суверенитета или независимостта на Косово, тъй като ние не признаваме едностранните заявления за самостоятелност ", добави той.
 От през днешния ден косоварите пътуват без визи в Европейски Съюз
От през днешния ден косоварите пътуват без визи в Европейски Съюз

Така страната става последната страна от Западните Балкани, която получава това право

Испанското държавно управление от дълго време се бори със придвижванията за самостоятелност на своята лична територия - в Каталуния и Страната на баските.

Испания е една от петте страни в Европейски Съюз, които не признават балканската страна, която разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година Останалите са Кипър, Гърция, Румъния и Словакия.

Албарес обаче увери, че Мадрид " в никакъв случай няма да бъде спънка за разговора сред Белград и Прищина ".

В събота вицепремиерът на Косово Бесник Бислими приветства признаването от страна на Мадрид на косовските паспорти, като написа във Facebook, че " положителните вести не престават за нашите жители и страната ни ".

Косово, с население от към 1,8 милиона души, е последната от шестте страни в Западните Балкани, за които бе признат безвизовият режим.

Преди това на косовските жители беше позволено да посещават единствено 14 страни по света без виза.

Ходът на Европейски Съюз се възприема в Прищина като още една стъпка към цялостното признание на страната и дава подтик на упоритостите ѝ за присъединение към Европейския съюз.
 Испания: Косово може да се причисли към Европейски Съюз единствено като район на Сърбия
Испания: Косово може да се причисли към Европейски Съюз единствено като район на Сърбия

Мадрид няма да отдръпна позицията си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР