Испания стъпи на световния баскетболен връх за втори път, след

...
Испания стъпи на световния баскетболен връх за втори път, след
Коментари Харесай

Испания е за втори път на световния баскетболен връх

Испания стъпи на международния баскетболен връх за повторно, откакто на финала в Пекин (Кит) разгроми Аржентина с 85:75. Последният мач на 18-ия планетарен шампионат стартира с вихрени офанзиви на иберийците, водени от Рики Рубио и Марк Гасол - те поведоха със 7:0 и 14:2, а на почивката резервираха задатъка от 12 т. (43:31). През II половина на дуела аржентинците още веднъж бяха припрени и не демонстрираха превъзходната си отборна игра, с която отстраниха един от любимците - Сърбия, а след това и Франция. Далеч по-организираният испански отбор се възползва оптимално и ликува най-после.

С 20 т. за триумфа в " златния " мач се отличи гардът Рики Рубио, който след това бе разгласен за най-полезен състезател (MVP) на шампионата. С 15 т. способства Серхио Юл, с 14 Марк Гасол, до момента в който за аржентинците най-резултатни бяха Габриел Дек (24) и Николас Лапровитола (17). Същевременно двете огромни звезди на " гаучосите " - Факундо Кампацо и Луис Скола, бяха лимитирани до 11 и 8 т.

Така Испания още веднъж е №1 в мъжкия баскетбол 13 години след първата купа и това са единствените две международни оценки за " Ла хала ". Аржентина пък завоюва своя трети орден, прибавяйки го към купата от първия шампионат през 1950 година и среброто от 2002-ра.

Малко по-рано Франция отбрани бронзовия си орден от Мондиал`14 в Испания, откакто се наложи с 67:59 над състава на Австралия, стремящ се към първо международно отличие. Но всички отбори от Топ 4 получиха като бонус квоти за олимпиадата в Токио 2020.

Петото и шестото място са за Сърбия и Чехия, което им гарантира участие в международната олимпийска квалификация. Директна виза за Токио 2020 има и отборът на Съединени американски щати, който се провали и е едвам 7-и, тъй като дружно с Аржентина са двата американски тима с най-предно класиране. Квоти взеха и най-предно класираните от Африка (17-ият Нигерия) и Азия (23-тият Иран). Квота към този момент има и за домакина на игрите - Япония.

В символичната идеална петорка на международното влязоха Марк Гасол, Рики Рубио, Луис Скола, сърбинът Богдан Богданович и французинът Иван Фурние. Топреализатор и герой №1 под кошовете пък е чернокожият кореец Гуна Ра надлежно с 23.0 и 12.8 приблизително на мач. Подавач №1 е Денис Шрьодер (Гер) с 9.4 асистенции, а тунизийците Омар Абада и Салах Меджри са №1 по откраднати топки (2.6) и блокирани изстрели (3.2).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР