Испания се обърна към Световната здравна организация (СЗО), за да

...
Испания се обърна към Световната здравна организация (СЗО), за да
Коментари Харесай

Испания обяви международна заплаха от листериоза

Испания се обърна към Световната здравна организация (СЗО), с цел да предизвести, че разпространяващото се в страната заболяване листериоза към този момент е интернационална опасност след 150 открити случаи, заяви в. " Ел Паис ". Предупредени са и европейските управляващи поради " опцията да се разпознават случаи на листериоза в други страни ", написа вестникът. Според източници от здравното министерство в Мадрид мярката е защитна поради заплахата туристи да са яли инфектирани артикули в Испания.

Източникът на болестта е месо, създадено от компания в Севиля и продавано с марката La Mechá. Затова множеството регистрирани случаи на болестта са в Андалусия - над 130. Има обаче и случаи в Каталуня, Астуриас, Арагон и Естремадура. Това значи, че листериозата се е популяризирала и в северни, западни и източни провинции на Испания. Случаите на болни, регистрирани в страната, се усилват бързо тази седмица - от вторник до сряда броят им е повишен с 18, а " подозрителни " за болест са 523-ма души. Властите в Андалусия са упреквани, че са изчакали пет дни, преди да стартират да изтеглят продуктите, при които е записана болестта. Според уеб страницата на телевизия La Sexta част от месото към този момент е било публикувано отвън Андалусия - най-малко 225 кг са доставени в Мадрид, в прилежащи на Андалусия провинции и даже на Канарските острови.

Инфекциозното заболяване, от което боледуват хора и животни, е породено от мощно устойчива бактерия. То може да докара до разнообразни затруднения - увреждане на нервната система, сепсис, менингит или енцефалит. При бременност може да засегне плода, а измежду заболелите в Испания има и бременни дами. Може да се стигне до гибел, както се случи в Дания. В Испания досега има регистриран най-малко един смъртен случай.

940712 ОПАСНОСТ

Поне 12 души починаха м.г. в Дания от листериоза. Те също се разболели след консумация на инфектирано месо, уточни датската организация по сигурност на храните.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР