Испания се обърна към Световната здравна организация (СЗО), за да

...
Испания се обърна към Световната здравна организация (СЗО), за да
Коментари Харесай

Испания обяви международна заплаха от листериоза заради над 150 заболели

Испания се обърна към Световната здравна организация (СЗО), с цел да предизвести, че разпространяващото се в страната заболяване листериоза към този момент е интернационална опасност, съобщи " Ел паис ".

Инфекциозното заболяване, от което боледуват и хора, и животни (диви и домашни), е породено от мощно устойчива бактерия. Може да докара до разнообразни затруднения - увреждане на нервната система, сепсис, менингит или енцефалит. При бременност може да засегне плода (а бременни дами са измежду разболелите се в Испания). Може да се стигне до гибел, както преди няколко години в Дания. И в Испания досега има регистриран най-малко един смъртен случай.

Предупредени са и европейските управляващи поради " опцията да се разпознават случаи на листериоза в други страни ", написа вестникът. Според източници от здравното министерство в Мадрид мярката е защитна поради заплахата туристи да са яли инфектирани артикули в Испания.

Заразено месо

Причината е, че източникът на болестта е месо, създадено от компания в Севиля и продавано с марката La Mechá. Затова множеството регистрирани случаи на болестта са в Андалусия (над 130), има други в Каталуня, Астуриас, Арагон и Естремадура. Това значи, че листериозата се е популяризирала и в северни, западни и източни провинции на Испания.

Случаите на болни, регистрирани в страната, се усилват бързо тази седмица - от вторник до сряда броят им е повишен с 18, а " подозрителните " са 523 (хора със признаци, сходни на тези при листериоза, при които обаче се чака спомагателен разбор за потвърждение).

Властите в Андалусия са упреквани, че са изчакали пет дни, преди да стартират да изтеглят продуктите, при които е записана болестта.

Според уеб страницата на телевизия La Sexta част от месото към този момент е била публикувана отвън Андалусия - най-малко 225 кг са доставени в Мадрид, в прилежащи на Андалусия провинции и даже на Канарските острови.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР