Испания се класира за втори път в историята за финал

...
Испания се класира за втори път в историята за финал
Коментари Харесай

Испания ще се бори за втора световна титла след епичен мач с Австралия

Испания се класира за повторно в историята за край на международното състезание по баскетбол за мъже, откакто победи Австралия трагично с 95:88 (22:21, 10:16, 19:18, 20:16, 9:9, 15:8) след две продължения.

В първия полуфинал на шампионата в Пекин иберийците оцеляха на два пъти в края на постоянното време и края на първото продължение, а в воин се трансформира Марк Гасол, който изигра извънреден мач и завърши с 33 точки.

Снимка: Reuters

Срещата стартира равностойно, като в началните минути двата отбора на няколко пъти си разменяха водачеството. Втората четвърт обаче стартира по-добре за австралийците, които след серия от 6:0 точки поведоха с 27:22. Около тази преднина от 5 точки се движеше мачът съвсем до самия завършек на постоянното време, когато Австралия съумя да я стопи и даже да поведе със 71:70 след два точни наказателни удара на първенеца на НБА с " Торонто " Марк Гасол 8 секунди преди края.

В ответната офанзива Пати Милс беше фаулиран и също застана на наказателната линия за две хвърляния, само че осъществя единствено първото от тях и по този начин мачът влезе в продължение.

Снимка: Reuters

В него Испания стартира по-силно и поведе със 76:71, само че Австралия обърна до 80:78 след два коша от фаул на Пати Милс. Отново Гасол избави ситуацията за испанците с точни изстрели от наказателната линия 4 секунди преди края, а в последното нахлуване пукотевица на Матю Делаведова отскочи от таблото и кръга и това докара до второ продължение.

Там Австралия първа стигна до панер, само че Испания отговори със серия от 10:0 точки, с цел да поведе с 90:82 единствено 2:06 минути преди края.

Австралийците не се предадоха и пробваха да сторят поврат, само че оставащото време и големият опит на Испания не разреши това да се случи.

Освен Гасол, доста мощен мач за спечелилите направи и Рики Рубио, който завърши с 19 точки, 7 битки и 12 асистенции. Серхио Юй приключи със 17 точки, до момента в който Виктор Клавер вкара още 9.

Снимка: Reuters

За Австралия Пати Милс бе на доста високо равнище с 34 точки, а Ник Кей се включи с 16 точки и 11 битки. Ветеранът Андрю Богът вкара още 12 точки.

Във финала в неделя Испания ще играе с спечелилия от втория полуфинал сред Аржентина и Франция, до момента в който Австралия ще срещне изгубилия от тази среща в разногласието за третото място.

Испания завоюва първата си международна купа през 2006 година в Япония.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР