Испания рискува да бъде извадена от световното първенство в Русия

...
Испания рискува да бъде извадена от световното първенство в Русия
Коментари Харесай

Испания рискува изключване от световното по футбол

Испания рискува да бъде извадена от международното състезание в Русия поради държавна интервенция във футболните каузи, заяви вестник " Ел Паис ". ФИФА е изпратила остро писмо до испанската футболна федерация, в което предизвестява за евентуално нарушение на правилото за самостоятелност в активността на организацията.

Причината за предизвестието е въпросът с президентския пост във федерацията. Преизбраният през май 2016 година Анхел Мария Вияр, който за малко беше и краткотрайно изпълняващ длъжността президент на УЕФА, беше задържан за корупция. Той е разследван за корист с пари от федерацията, с които се твърди, че е финансирал президентската си акция.

Вияр, който е на независимост под гаранция, напусна постовете си в УЕФА и ФИФА, само че отхвърля да подаде оставка като началник на испанската федерация. Тъй като той сега изтърпява наказване, за негов заместител беше назначен Хуан Луис Лареа. Лареа поддържа Вияр, който твърди, че е жертва на политически игри, и отхвърля да го изключи от организацията.

Висшият състезателен съвет в Испания и Административният състезателен съд желаеха провеждането на нови избори, считайки миналогодишните за нередовни. Процедурата сега е в ход, като се чака окончателното решение на Държавния съвет.

 Анхел Мария Вияр
© Reuters

Анхел Мария Вияр

Испанската федерация е уведомила ФИФА за случая. Днес международната централа подсети да се съблюдава член 13 от устава, който гласи, че " всеки член на ФИФА би трябвало да ръководи своите каузи без значение и да подсигурява, че няма интервенция на трета страна в делата му ".

Нарушаването на това предписание може да докара до прекратяване на участието на съответната федерация и до изключването на всичките й национални тимове от интернационалните шампионати и шампионати под егидата на ФИФА.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР