Испания планира да закрие всички свои атомни електроцентрали преди 2030

...
Испания планира да закрие всички свои атомни електроцентрали преди 2030
Коментари Харесай

Испания ще закрие атомните си централи

Испания възнамерява да закрие всички свои атомни електроцентрали преди 2030 година Това съобщи министърът на енергетиката Хосе Домингес, съобщи Euractiv.

Изявлението идва, откакто испанските управляващи оповестиха желанията си за прекосяване към енергийна система, основана на възобновими източници.

По думите на Домингес посочи, че испанското държавно управление не възнамерява да възобновява лицензите на атомните електроцентрали, когато срокът им на употреба доближи 40 години.

Във връзка с това седем реактора, които в този момент са ситуирани на територията на Испания, ще бъдат изключени през интервала 2023-2028 година. " Ще водим договаряния, с цел да може закриването им да стане поредно и по съглашение с предприятията, с гаранции за последващото им разглобяване ", прецизира министърът.

Той добави, че изключването на нуклеарната сила от системата е " обществено " решение и ще бъде осъществено по " безвреден и редови метод ".

Ядрената сила удовлетворява към 20% от енергийни потребности на Испания съгласно данни от 2016 година Делът на въобновяемите източници е 23 %.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР