Испания отзова своя посланик в Буенос Айрес за консултации в

...
Испания отзова своя посланик в Буенос Айрес за консултации в
Коментари Харесай

Испания изтегли посланика си от Аржентина

Испания отзова своя дипломат в Буенос Айрес за съвещания в неделя, след като президентът на Аржентина Хавиер Милей направи унизителни мнения за брачната половинка на испанския министър председател Педро Санчес по време на крайнодесен протест в Мадрид, предава Ройтерс.

Милей назова брачната половинка на Санчес Бегона Гомес " корумпирана " по време на протест в Мадрид, проведен от крайнодясната партия " Вокс " и на който участваха доста от нейните интернационалните съдружници.

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес сподели, че чака опрощение от Милей.

Други министри също осъдиха речта на Милей, в която той разказа социализма като " прокълнат и канцерогенен ". Санчес оглавява Социалистическата партия на Испания.

" С държанието си Милей докара връзките сред Испания и Аржентина до най-сериозното им положение в новата история ", сподели Албарес във видео изказване.

Милей няма да се извини, сподели неговият представител в изявление за аржентински ефирен канал по-късно в неделя. Испанските публични лица би трябвало да отдръпват обидите, които са отправили против него, добави той.

Посещението на Милей наруши дипломатическия протокол, тъй като той отхвърли да се срещне с испанския крал Фелипе и с премиера Санчес, вместо това избра да популяризира книгата си дружно с водача на " Вокс " Сантяго Абаскал на партийния протест.

Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел каза в публикация в обществената медия X, че " офанзивите против членове на фамилиите на политически водачи нямат място в нашата просвета ".

Основната опозиционна партия в Испания, консервативната Народна партия (НП), отхвърли да поддържа позицията на Мадрид, като партийни източници споделиха, че Санчес е трябвало да даде пояснения за хипотетичния случай на корупция преди седмици.

" Мълчанието му поражда вътрешни подозрения, само че и съмнение в чужбина ", сподели източник от Политическа партия, добавяйки, че работата на партията е да се опълчва на испанското държавно управление, а не на Милей.

Градски съд заяви през април, че разглежда обвиняванията в търговия с въздействие и бизнес корупция против брачната половинка на Санчес, повдигнати в частна тъжба от Манос Лимпиас или " Чисти ръце ", антикорупционна активистка група.

По-късно обаче прокуратурата в Мадрид съобщи, че иска преустановяване на делото поради липса на доказателства.

Санчес реши да остане на поста след пет дни на обсъждане на бъдещето си, откакто беше оповестено следствието против жена му.

Това не е първия случай на напрежение сред испанските социалисти и Милей. Мадрид и Буенос Айрес си размениха критики на 4 май.

Испанският министър на превоза Оскар Пуенте тогава загатна, че президентът на Аржентина Хавиер Милей използва опиати.

Той направи изказването по време на панелна полемика в Саламанка в петък, като засяга миналогодишната предизборна акция.

Офисът на Милей разгласява изказване в събота, осъждайки забележките, като в същото време нападна испанския министър председател Педро Санчес.

То обвини Санчес, че " заплашва испанските дами, като разрешава нелегална имиграция " и подкопава целостта на Испания посредством подписване на покупко-продажби със сепаратистите, до момента в който левите му политики донесоха " гибел и беднотия ".

Припомняме, че след избирането на Милей, десен популист, който пое кормилото през декември, връзките сред Аржентина и Испания, ръководени от лява коалиция, водена от Социалистическата партия на Санчес, доста се охладиха.

Милей обществено поддържа испанската крайнодясна антиимиграционна партия " Вокс ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР