Испания отзова своя посланик в Буенос Айрес за консултации в

...
Испания отзова своя посланик в Буенос Айрес за консултации в
Коментари Харесай

Испания изтегли посланика си от Аржентина след думи на Милей в Мадрид

Испания отзова своя дипломат в Буенос Айрес за съвещания в неделя, откакто президентът на Аржентина Хавиер Милей направи унизителни мнения за брачната половинка на испанския министър председател Педро Санчес по време на крайнодесен протест в Мадрид , предава Ройтерс.

Милей назова брачната половинка на Санчес Бегона Гомес " корумпирана " по време на протест в Мадрид, проведен от крайнодясната партия " Вокс " и на който участваха доста от нейните интернационалните съдружници.

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес сподели, че чака опрощение от Милей.

Други министри също осъдиха речта на Милей, в която той разказа социализма като " прокълнат и канцерогенен ". Санчес оглавява Социалистическата партия на Испания.

" С държанието си Милей докара връзките сред Испания и Аржентина до най-сериозното им положение в новата история ", сподели Албарес във видео изказване.

Милей няма да се извини , сподели неговият представител в изявление за аржентински ефирен канал по-късно в неделя. Испанските публични лица би трябвало да отдръпват обидите, които са отправили против него, добави той.
 Задържани и ранени след конфликти на митинг в Аржентина
Задържани и ранени след конфликти на митинг в Аржентина

Поредна проява против политиката на Милей

Посещението на Милей наруши дипломатическия протокол , защото той отхвърли да се срещне с испанския крал Фелипе и и с премиера Санчес , вместо това избра да популяризира книгата си дружно с водача на " Вокс " Сантяго Абаскал на партийния протест.

Върховният представител външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел сподели в публикация в обществената медия X, че " офанзивите против членове на фамилиите на политически водачи нямат място в нашата просвета ".

Основната опозиционна партия в Испания, консервативната Народна партия (НП), отхвърли да поддържа позицията на Мадрид , като партийни източници споделиха, че Санчес е трябвало да даде пояснения за хипотетичния случай на корупция преди седмици.

" Мълчанието му поражда вътрешни подозрения, само че и съмнение в чужбина ", сподели източник от Политическа партия, добавяйки, че работата на партията е да се опълчва на испанското държавно управление, а не на Милей.

Градски съд заяви през април, че, повдигнати в частна тъжба от Манос Лимпиас или " Чисти ръце ", антикорупционна активистка група.

По-късно обаче прокуратурата в Мадрид съобщи, че

след пет дни на обсъждане на бъдещето си, откакто беше оповестено следствието против жена му.

Това не е първия случай на напрежение сред испанските социалисти и Милей.  Мадрид и Буенос Айрес.

Испанският министър на превоза Оскар Пуенте тогава загатна, че президентът на Аржентина Хавиер Милей използва опиати.

Той направи изказването по време на панелна полемика в Саламанка в петък, като засяга миналогодишната предизборна акция.

Офисът на Милей разгласява изказване в събота, осъждайки забележките, като в същото време нападна испанския министър председател Педро Санчес.

То упрекна Санчес, че " заплашва испанските дами, като разрешава незаконна имиграция " и, до момента в който левите му политики донесоха " гибел и беднотия ".

Припомняме, че след избирането на, който пое кормилото през декември, връзките сред Аржентина и Испания, ръководени от лява коалиция, водена от Социалистическата партия на Санчес , доста се охладиха.

Милей обществено поддържа испанската крайнодясна антиимиграционна партия " Вокс ".
 Недоволството против промените на Милей в Аржентина не стихва
Недоволството против промените на Милей в Аржентина не стихва

Банки, магазини и учебни заведения в страната останаха затворени за 24 часа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР