Испания отново е една от най-предпочитаните световни дестнации за туризъм.

...
Испания отново е една от най-предпочитаните световни дестнации за туризъм.
Коментари Харесай

Испания отново е топ дестинация за туристите, прие 82 милиона души

Испания още веднъж е една от най-предпочитаните международни дестнации за туризъм. Броят на посетителите в страната пораства за 5-а поредна година, макар терористичните офанзиви в Каталуния и политическата неустановеност, подбудена от сепаратистиките упоритости в района.

Иберийската страна, където туристическият отрасъл образува 11% от стопанската система, регистрира скок на интернационалните гости през 2017 година Те са се повишили с 8.9% на годишна база, достигайки 82 млн. души, с което страната изпреварва Съединени американски щати и се трансформира във втората най-посещавана след Франция.

Туристическите разноски също бележат нов връх през миналата година, нараствайки с 12.4%.

Британците остават най-голямата група от туристи в Испания. За интервала януари-август 2017 година 18 млн. от тях са посетили средиземноморската страна, което е със 7% повече от година по-рано.

Каталуния във фокус

Каталуния остава най-посещаваният испански район, макар терористичните набези през август, които взеха 16 жертви, а повече от 100 души бяха ранени.

Туризмът в столицата на района Барселона леко понижа след офанзивите, а по-късно още веднъж спадна през октомври откакто противозаконният референдум за самостоятелност докара до полицейско принуждение и всеобщи митинги, само че след това още веднъж се възвърне.

Секторът се възползва и от взрива в отдаването чартърен на жилища на туристи посредством уеб платформи като Airbnb. Това обаче провокира неодобрение в известни дестинации като Барселона, Палма де Майорка и Сан Себастиян, защото локалните се оплакват от спад в дълготрайните наеми и покачващите се цени.

Растежът в туризма докара до увеличение на бизнес интензивността в бранша, в това число увеличение на интереса към сливания и придобивания сред хотелски групи и предстоящ рекорден брой пасажери на испанските летища.

NH Hotels отхвърли оферта за усвояване от съперника Barcelo, сливането, което би основало най-голямата верига от хотели в страната. Въпреки това хотелската компания съобщи, че ще продължи да проучва бъдещите стратегически благоприятни условия.

Секторът ще продължи да пораства и през идващите години, поради предстоящото икономическо усъвършенстване в родните страни на посетителите и увеличените полети и дестинации, планува туристическата асоциация Exceltur.

" Испанските туристически компании чакат растеж от 5.6% в приходите си и 5.3% растеж на облагите си през 2018 година ", съобщи вицепрезидентът на Exceltur Хосе Луис Сореда.

Общият напредък на бранша обаче може да се забави леко тази година до 3,3% на годишна база от годишно нарастване от 4,4% през 2017 година, което частично се дължи на доста туристи, които се завръщат в дестинации в Северна Африка и Турция, сподели Сореда.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР