Испания отмени международните заповеди за арест и исканията за екстрадиране

...
Испания отмени международните заповеди за арест и исканията за екстрадиране
Коментари Харесай

Мадрид се смили: Отмениха заповедта за арест и екстрадиране на Пучдемон

Испания анулира интернационалните заповеди за арест и настояванията за изгонване на някогашния каталонски водач Карлес Пучдемон и на петима други каталонски представители, търсени по обвинявания в протест. Това предадоха международните организации и Блиц.

Решението е на арбитър Пабло Лярена от испанския Върховен съд. Седмица по-рано немски съд постанови, че Пучдемон не може да бъде екстрадиран в Испания по обвиняване в протест, а единствено по обвиняване в злоупотреби с финансови средства.

Съдията Лярена дава отговор за следствието на опита за обособяване на Каталония от Испания през октомври.

Неговото решение може да бъде възприето от каталонското сепаратисткото придвижване като негова огромна победа против централните управляващи в Мадрид.

След референдума за самостоятелност на Каталония Карлес Пучдемон избяга в Белгия. После отиде във Финландия за малко и на връщане оттова за Белгия бе арестуван в Германия поради настояването за арест и екстрадиция от страна на Мадрид. По-късно бе освободен под парична гаранция в размер на 75 000 евро.

Испанската заповед за арест на Пучдемон остава в действие. Това значи, че в случай че той се окаже на територията на Испания, би трябвало да бъде арестуван.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР