Испания няма да подкрепи проектоспоразумението на Европейския съюз за Брекзит,

...
Испания няма да подкрепи проектоспоразумението на Европейския съюз за Брекзит,
Коментари Харесай

Испания иска гаранции за Гибралтар в проектоспоразумението за Брекзит

Испания няма да поддържа проектоспоразумението на Европейския съюз за Брекзит, в случай че не бъде изяснено, че Мадрид ще може да договаря за бъдещето на Гибралтар директно с Англия, съобщи през днешния ден испанският външен министър Жозеп Борел, представен от Ройтерс.

Мадрид желае в договорката за напускането на Англия да се споделя ясно, че договарянията за връзките сред Лондон и съюза няма да се отнасят за Гибралтар.

"Преговорите сред Англия и Европейски Съюз имат териториален обсег, който не включва Гибралтар, договарянията за бъдещето на Гибралтар съставляват обособена полемика ", сподели Борел, откакто дойде в Брюксел за диалози за Брекзит с сътрудниците си от Европейски Съюз.

Този въпрос би трябвало да бъде явен и до момента в който не се обясни в съглашението за раздялата и в политическата декларация за бъдещите връзки, ние не можем да подкрепим договорката, добави той.
Малкият полуостров в Южна Испания, който от 1713 година е английска територия, е един от най-спорните въпроси в британско-испанските връзки.

Гибралтар би трябвало да напусне Европейски Съюз дружно с Обединеното кралство през март следващата година, макар че на референдума пред 2016 година 96 % от популацията му гласоподава за оставане в Евросъюза.

Миналата седмица Испания съобщи, че приветства включването на протокол за Гибралтар в плана за съглашение за Брекзит и че това ще е позитивно за жителите на полуострова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР