Испания може провали сделката за Brexit, ако тя не гарантира

...
Испания може провали сделката за Brexit, ако тя не гарантира
Коментари Харесай

Испания заплаши, че може да спре сделката за Brexit

Испания може провали договорката за Brexit, в случай че тя не подсигурява на Мадрид несъгласие над бъдещия статут на Гибралтар.

Мадрид има дълготраен иск за Гибралтар, който е предаден на английската корона през 1713 година с контракта при Утрехт.

Британският министър председател Тереза Мей ще подпише контракта за излизане от съюза дружно с водачите на Европейски Съюз в неделя, стига Испания да не застане на пътя.

В понеделник испанският външен министър Жозеп Борел предизвести измежду срещата с министрите в блока, че черновата за договорката не демонстрира по какъв начин ще бъде ръководен Гибралтар след Brexit, предава AFP.

Според него от текста не излиза наяве, че бъдещите договаряния за връзките сред Лондон и Брюксел след напускането на съюза и казусът с Гибралтар са две изцяло разнообразни неща.

„ Бъдещите договаряния за Гибралтар са обособени договаряния. И това би трябвало да стане ясно”, съобщи Борел и добави „ до момента в който това не стане ясно… ние не можем да дадем единодушието си”.

Испания желае да резервира това, което вижда като свое право, а точно да договаря с Гибралтар двустранно с Англия давайки и дейно несъгласие.

Правните служби на Европейски Съюз се пробват да убедят Испания, че това е включено в контракта за Brexit, само че управляващите в Мадрид желаят спомагателна информация.

„ Докато нямаме бъдеща декларация и не знаем какво споделя ние не можем да се съгласим с нея или за я отхвърлим, ние няма да одобрим и съглашението за оттегляне”, съобщи Борели.

Преди почивните дни Европейските дипломати обявиха, че чакат испанските управляващи не одобрят договорката за Brexit.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР