Испания може да се превърне във втората най-използвана от мигранти

...
Испания може да се превърне във втората най-използвана от мигранти
Коментари Харесай

Мигрантите в Испания се увеличават три пъти по-бързо от миналата година

Испания може да се трансформира във втората най-използвана от мигранти точка за влизане в Европа след Гърция. Предупреждението идва от Международната организация за миграция, представена от испански медии и Би Би Си.

Според организацията три пъти повече мигранти са влезнали в Испания за първите седем месеца на тази година в съпоставяне със същия интервал на предходната. Пристигналите в страната по море са 8835 души - към момента по-малко от тези в Гърция (11 713), само че маршрутът през Испания е считан за по-безопасен и темповете, с които влизащите оттова мигранти се усилват, нарастват по-бързо. Общо пристигналите в Гърция, дружно с тези по " източния " маршрут от Турция, са 12 191 от началото на годината, спрямо 161 232 за същия интервал на 2016 година, добавя испанската телевизия АВС.

По-рано тази седмица мигранти, пристигнали с лодки, изненадаха туристи и локални на плажа в Кадис. Според МОМ общият брой на мигрантите, влезнали в Испания, е 11 849 души за тази година (за цялата предходна те са 13 246). Това включва и пристигналите от други елементи на света, разнообразни от Африка, като латиноамериканските страни.

Италия е приела 96 861 души от началото на годината до 9 август, споделя МОМ - с близо 60% по-малко, в сравнение с през миналата година.

 Мигрантите в Испания се усилват три пъти по-бързо от предходната година
© Jon Nazca, Reuters

" Допускаме, че част от смяната е поради обстоятелството, че маршрутът (до Испания) през Мароко е считан за безвреден, " сподели Джоел Милър, представител на организацията, представен от Би Би Си и " Франс прес ". " Възможно е тази година Испания да измести Гърция. "
По-рано тази година Върховният комисариат за бежанците на Организация на обединените нации разгласи, че пристигналите в Испания през Средиземно море мигранти са били 6800 души в интервала сред януари и май, само че това число е със 75% по-голямо, в сравнение с за първите пет месеца на предходната година. Голяма част от мигрантите са от западноафрикански страни като Сенегал, Гамбия, Гвинея и Кот д`Ивоар.

Засилени ограничения за сигурност

Тази седмица Испания затвори сухоземната граница на африканския си анклав Сеута с Мароко, в това число придвижването на артикули, поради зачестилите противозаконни прекосявания на границата, означи " Ел паис ". Смята се, че над 250 мигранти са съумели да обхванат от началото на август, макар че и Сеута, и другият испански анклав Мелия са известни със строгите ограничения за сигурност. Близо 12 000 товарни транспортни средства влизат в Сеута всеки ден, както и носачи - най-често дами, които придвижват стоките си пеш.

В началото на месеца лодка с мигранти дебаркира на плаж в Кадис, известен измежду туристи. Властите споделят, че към момента търсят пристигналите на плажа, които след това се разбягали, и едвам 9 от към 30 души са хванати досега. Всички задържани са без персонални карти, само че настояват, че са малолетни и че са от Мароко. Според организацията " Лекари без граници " центровете за настаняване в Испания " към този момент са пренаселени " и не могат да поберат хилядите нови мигранти.

По-рано тази година хиляди стачкуваха с искане испанското държавно управление да позволи на хора, бягащи наранени от конфиликти зони като Сирия, да влязат в страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР