Испания, Ирландия и Норвегия обявиха, че ще признаят палестинската държава.

...
Испания, Ирландия и Норвегия обявиха, че ще признаят палестинската държава.
Коментари Харесай

Испания, Ирландия и Норвегия признават Палестина, Израел отзова своите посланици там

Испания, Ирландия и Норвегия оповестиха, че ще признаят палестинската страна. Израел реагира незабавно и отзова своите посланици.

Лидерът на Ирландия съобщи, че неговата страна ще признае Палестина за самостоятелна страна, само че не посочи точната дата. Премиерите на Норвегия и Испания показаха, че техните страни ще подхващат тази стъпка на 28 май.

Норвежкият министър-председател Йонас Гахр Стор направи изказването в Осло, испанският министър-председател Педро Санчес - в Мадрид, а ирландският министър-председател Саймън Харис - в Дъблин.

Израел незабавно разгласи, че отзовава своите пратеници в Ирландия и Норвегия за „ незабавни съвещания “, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Днес адресирам остро обръщение към Ирландия и Норвегия: Израел няма да одобри протичащото се с безмълвие ", съобщи външният министър Израел Кац, като добави, че възнамерява да отзове и посланика в Испания.

По-рано израелското външно министерство разгласява видеопослание, адресирано до Ирландия, в обществената мрежа X. В него е отправено предизвестие към Дъблин: „ признаването на палестинска страна рискува да ви трансформира в пионка в ръцете на Иран и Хамас. Този ход единствено ще подхрани екстремизма и неустойчивостта. “

Израел счита, че проектите за признание на Палестина съставляват „ премия за тероризма “, която ще понижи възможностите за разрешаване на войната в Газа посредством договаряния. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР