Испания и Италия искат да създадат нов стратегически съюз, който

...
Испания и Италия искат да създадат нов стратегически съюз, който
Коментари Харесай

Испания и Италия готвят обща инициатива за реформа на миграционната политика на ЕС

Испания и Италия желаят да основат нов стратегически съюз, който да способства за образуването на бъдещата политика на Европейския съюз по миграцията, обявиха през днешния ден външните министри на двете страни, които разговаряха в Мадрид, съобщи Асошиейтед прес.

Испанската външна министърка Аранча Гонсалес Лая и италианският министър на външните работи Луиджи ди Майо споделиха след срещата си, че от няколко седмици приготвят всекидневен документ с предложение за обща миграционна политика на Европейски Съюз. Двамата оповестиха, че чакат поддръжка от други страни от Средиземноморския район, където за първи път стъпват на европейска земя множеството от десетките хиляди бежанци и мигранти, търсещи по-добър живот на нашия континент.

"Ще работим дружно за подсилване на връзките по този въпрос ", сподели Гонсалес пред кореспонденти.

Европейската комисия желае тази година да стартира промяна на системата за даване на леговище и на миграционната политика на 27-те страни членки. Една от основните спънки е по какъв начин да бъдат накарани всички страни членки - в това число от Източна Европа, които отхвърлят да одобряват мигранти - да оказват помощ, като поемат част от бремето, което към този момент пада основно върху средиземноморските страни, отбелязва АП.

"Ние сме на границата на Европейски Съюз, познаваме по-добре от всеки различен миграцията като събитие и имаме потенциал и опит да решим този въпрос ", сподели италианският външен министър Ди Майо. Той добави, че Испания е основен сътрудник за Италия по миграционните проблеми поради въздействието си в Северна Африка.

Двамата министри не дадоха никакви детайлности за предлагането си, нито по кое време считат да срещнат с него другите страни от Европейски Съюз. Ди Майо означи единствено, че за Италия е основен детайл усилването на контрола върху доставките на оръжия за Либия, където оперират доста от трафикантите на хора. Гонсалес Лая сподели, че предлагането на Рим и Мадрид ще се основава на правилата на "справедливост и взаимност ", добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР