Испания е начело на инициатива, която цели да изнесе от

...
Испания е начело на инициатива, която цели да изнесе от
Коментари Харесай

Испания начело на инициатива за превозване на 8 000 тона зърно, блокирано в Украйна

Испания е отпред на самодейност, която цели да изнесе от Украйна към 8 000 тона зърно, което сега е блокирано, поради съветската инвазия. Операцията по износа е разследване на апела на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, страните - членки да работят дружно за разрешаването на продоволствената рецесия. В нея вземат участие и Франция, Полша и Люксембург.

Планът ще стартира на 15 юли с износа на 600 тона зърно и първата му фаза се чака да завърши през септември, когато от Украйна би трябвало да са прекарани 8 000 тона до испанските пристанища.

Първоначално концепцията е била това да стане с украински влакове, само че поради другите им размери с останалата част от европейската железопътна мрежа и тунелите, през които би трябвало да преминат, е решено от границата с Полша житото да бъде трансферирано на испански влакове и докарано до складовете в Тарагона, Барселона и Картахена.

Там то ще бъде съхранено до момента в който украинското държавно управление не вземе решение къде да го достави.

Премиерът Педро Санчес категорично разгласи, че житото принадлежи на Украйна, само че разноските по преместването ще бъдат поети от Испания като жест на поддръжка на украинския народ във войната против Русия. Според разнообразни калкулации в Украйна остават блокирани към 20 милиона тона зърно.

Източник:БНР

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР