Испания е на предпоследно място в ЕС по ръст на

...
Испания е на предпоследно място в ЕС по ръст на
Коментари Харесай

България е първа по ръст на заплатите в Евросъюза през октомври

Испания е на предпоследно място в Европейски Съюз по растеж на заплатите до октомври месец през актуалната година, демонстрира отчет на Европейска комисия за макроикономическите прогнози. След нея се подрежда единствено Словения, а преди всичко е България, съобщи БНР.

Според отчета в Испания нарастването на заплатите е 2.6 % като след нея се подрежда Словения с 2.2 на 100. На първо място по растеж на възнагражденията е България с 15.4 %, следвана от Унгария с 14.5%.

По средата остават Франция и Германия. Средния растеж в еврозоната е 4.2 на 100, при 4.6 % в целия Европейски Съюз. В Испания през октомври е записана инфлация от 8.8 %, което значи, че тя изпреварва повече от три пъти темпото на нарастване на заплатите.

Докладът на Европейската комисия предвижда, че през 2023 година цените ще стартират да падат, а възнагражденията да се подвигат, изключително въз основата на ниското равнище на безработица в еврозоната, макар положението на стопанската система.

За Испания плануваният растеж на заплатите е 4.9 % през 2023 година и 2.7 на 100 през 2024 година, когато към този момент ще надвиши инфлацията. На фона на неяснотата по кое време испанците ще възстановят покупателната си дарба от преди пандемията, договарянията сред държавното управление, работодателите и синдикатите за нарастване на работните заплати остават в застой.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР