Испания е една от най-тежко засегнатите от коронавируса страни в

...
Испания е една от най-тежко засегнатите от коронавируса страни в
Коментари Харесай

Испания ще осигури минимален доход за 850 хил. бедни домакинства

Испания е една от най-тежко засегнатите от ковид страни в Европа, дружно с Англия, Италия и Франция.

Испанското държавно управление приготви стратегия за обезпечаване на най-малък приход на най-бедните жители, която би трябвало да бъде утвърдена през тази седмица. В началото тя ще обхване 850 хиляди семейства, или общо 2.5 млн. души, изясни министърът на обществената сигурност Хосе Луис Ескрива. За задачата годишно ще бъдат изхарчени 3 милиарда евро.

Английското издание на в. El Pais отбелязва, че спрямо други развити страни Испания има по-голям проблем с бедността. Данните демонстрират, че 21.5% от популацията е изложено на риск от беднотия в съпоставяне със приблизително 17% в еврозоната. А политиките, които съществуват за решение на казуса, не са били ефикасни.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Коалиционното държавно управление на Социалистическата партия (PSOE) и младшия сътрудник Unidas Podemos се стреми да облекчи обстановката със скица за обезпечен най-малък приход. " Целта е на тази скица за най-малък приход е да се изкорени крайната беднотия, която е огромен проблем в Испания ", изяснява Ескрива.

Условията на програмата

Много от детайлите на програмата към този момент са известни. Схемата ще подсигурява най-малък приход за семействата съгласно фамилното им състояние. Най-малката сума ще бъде за възрастни, който живеят сами - 462 евро на месец. Най-високата сума ще бъде 1015 евро. За всяко дете или човек, за който се поставят грижи, ще се дават спомагателни средства. Но схемата планува да добави фамилните приходи до тези равнища, а не да изплаща цитираните суми.

За да дават отговор на изискванията, претендентите ще би трябвало да са навършили пълноправие и да са под 65 години. Предвижда се подборът да бъде въз основата на данъчните заявления на жителите, само че източници от общественото министерство настояват, че се пробват да намерят по-актуални данни за приходите, с цел да се включат и тези, които са потърпевши от икономическите последствия от рецесията с ковид. Активите, които имат жителите, също ще бъдат взети под внимание, само че в оценката няма да влиза жилището, което населяват претендентите.

Схемата за обезпечен най-малък приход няма да бъде единствената помощ в Испания, ориентирана към битката с бедността. Всички райони, които по силата на Конституцията имат пълномощия за обществено подкрепяне, оферират свои обществени схеми. Те доближават към 300 хиляди семейства, само че разпределението им е доста неравномерно по райони.

Ще се обезкуражат ли хората да работят

" По отношение на резултатите за преразпределение може би ще надминем другите сходни схеми в Европа, тъй като нашата е по-модерна, по-центрирана и би трябвало да бъде по-ефективна във връзка с преразпределението ", споделя министърът. Тя би могла да служи като допълнение към доста ниски заплати, изключително в сивия бранш. Освен това може да изкара на ярко част от него, защото жителите ще бъдат задължени да осведомят данъчните управляващи за приходите си.

Според обществения министър съществуването на този приход няма да обезкуражи хората да работят. " Сравнимо е с това да получаваш заплата. В Испания доста от служащите печелят доста, доста ниски заплати ".

Европейският съвет е препоръчвал на страната да приложи стратегии за поддръжка на приходите с аргумента, че в този момент помощ получават единствено 20% от нуждаещите се.

Ще има ли европейски най-малък приход

Правителствата на Португалия, Испания и Италия призоваваха неотдавна за основаването на европейска система за най-малък приход. Предложението им беше оповестено във в. Público и е подписано от португалския министър на труда Ана Мендес Годиньо, министърът на обществените права на Испания Пабло Иглесиас и италианския трудов министър Нунция Каталфо. Според тях е нужна обща система за най-малък приход за битка с бедността и общественото изключване.

Трите страни прецизират, че става въпрос не за най-малък приход, стеснен до оцеляването или до границата на бедността, а по-скоро за правна рамка, която да разрешава на всичките страни да дефинират най-малък приход, съответен на стандарта и метода на живот на жителите им.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР