Испания, 1936 г. В страната бушува гражданска война. Три години

...
Испания, 1936 г. В страната бушува гражданска война. Три години
Коментари Харесай

Ненавиждана от властта, обичана от народа: Коя е Червената херцогиня Луиса де Толедо

Испания, 1936 година В страната бушува революция. Три години по-късно Испания се намира под властническото ръководство на военачалник Франсиско Франко. Настъпват тежки времена на репресии и преследвания, ограничение на човешките права, изтезания и арести без съд и присъда.

По същото време в дребния крайбрежен град Ещорил в Португалия се ражда единственото дете в едно от най-видните и остарели аристократични семейства в Испания. Малката Луиса Изабел Алварес де Толедо живее със фамилията си в Португалия, където е заточено по време на гражданската война, след което се завръщат в фамилния дворец Медина Сидония в Санлукар де Барамеда.

След време дребната и слаба бъдеща херцогиня Де Толедо ще шашне света с доблестта си да написа подстрекателски книги, да провежда смели демонстрации за обществена правдивост и да приказва намерено за хомосексуалността във времена, когато всичко това е неразрешено.

Черната овца на аристокрацията

Както прилича на една млада дама, Луиса де Толедо прави първите си стъпки измежду висшето общество след навършване на пълнолетието си. Скоро обаче всички упования за съблюдаване на благовъзпитание и положителни маниери в аристократичните среди, ще бъдат сринати. Възпитанието под строгите правила на висшата класа не е в положение да спре младата госпожица да покаже коя е и какво желае от живота.

Tal día como hoy de 1936, nació Luisa Isabel Álvarez de Toledo, 21ª Duquesa de Medina Sidonia. 11 horas antes de su muerte, en 2008, Luisa Isabel se casó con su compañera y secretaria desde 1983, Liliana María Dahlmann, en una ceremonia civil celebrada en su lecho de muerte.
— Kifkif (@Kifkif_iguales)
Съдбата на младата аристократка е предначертана като на всяко друго дете с сходен генезис - да получи положително обучение, да подписа брак с мъж с родословие, да бъде образец за добра майка и брачна половинка. Но както ще стане ясно, младата херцогиня е намислила друго.

Въпреки нежната си възраст и съществено публично състояние, бунтарката не се тормози да приказва намерено за своите атеистични разбирания и цялостното ѝ отношение към религията. Нищо чудно, че е изключена от няколко манастирски учебни заведения, което доста уронва престижа на фамилията ѝ.

Очаквано тя се омъжва за аристократ, преди да е навършила 20 години, а черната ѝ сватбена рокля не носи добър шанс на младото семейство. Въпреки че със брачна половинка си имат три деца (две момчета и едно момиче), бракът им трае едвам пет години. Официално по това време разводът в страната не е легален, по тази причина те са единствено разграничени.

Испанците я обичаха, Франко - не

През 40-те години на предишния век по-голямата част от Испания гладува в резултат на революция и открития режим в страната. В този сложен миг фамилия Де Толедо оказват помощ на бедните да преживеят, което се приема по-скоро като обвързване, само че това възпитава в Луиса мощно възприятие за обществена отговорност и правдивост.

Вкопаното в нея мощно възприятие на дълг към нуждаещите се я кара след години да раздаде огромна част от наследствените си земи в интерес на аграрни кооперации. Така херцогинята лишава личните си наследници от имуществото, което им се поставя.

Hours before her own death in 2008 Luisa Álvarez de Toledo, Duchess of Medina Sidonia (known as the Red Duchess due to her political leanings) married her secretary and long-time partner Liliane Dahlmann - the first same-sex marriage in Spain involving an aristocrat!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР