Испанецът Педро Аграмунт Фонт де Мора подаде оставка от поста

...
Испанецът Педро Аграмунт Фонт де Мора подаде оставка от поста
Коментари Харесай

Пътуване с руски самолет до Асад свали от поста най-високопоставения депутат в Съвета на Европа

Испанецът Педро Аграмунт Фонт де Мора подаде оставка от поста Председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) след скандал с негово пътешестване с съветски боен аероплан за среща с Хафез ал Асад в Дамаск.

Той бе определен при започване на 2016г. отпред на събранието на депутати и сенатори от страните в най-старата правозащитна организация на Европа. Но през април 2017г. Аграмунт бе лишен от пълномощия да съставлява ПАСЕ след невиждано решение на депутатите, което бе утвърдено единомислещо.

В петък той разгласи, че се отдръпва по персонални аргументи, само че на процедура от съвсем половин година му е неразрешено поради пътуването до Сирия, уязвило репутацията на ПАСЕ и на нейния ръководител, да прави публични визити в чужбина и да приказва от името на организацията. Това е на процедура най-тежката глоба, която националните делегации могат да наложат на ръководителя, тъй като уставът не планува процедура да го подложи на импийчмънт, а Аграмунт отхвърли да подаде оставка.

Необявената аудиенция взаимно с Леонид Слуцки, началник на комисията по интернационалните връзки на съветската Държавна Дума, бе при започване на април - броени дни преди смъртоносната химическа офанзива на армията на Асад в провинция Идлиб.

В централата на Съвета на Европа в Страсбург незабавно се дистанцираха от самоволната му демонстрация, въпреки испанецът да съобщи, че е позволил неточност, като се е срещнал с Асад и упрекна съветските медии, че са манипулирали визитата. Пътуването му било не като представител на Съвета на Европа, а като испански сенатор, " който търси мир ". В самолета с него пътуваха депутати от Белгия, Италия, Сърбия и Чехия.

Проблемът с доверието към него трябваше да се разисква на 9 октомври. След оставката му в петък постът краткотрайно се поема от английския закостенял народен представител сър Роджър Гейл.

Педро Аграмунт бе подложен на критика през последните години и за ролята си като основен докладчик за политическите пандизчии в Азербайджан. Правозащитни организации твърдяха, че той прекомерно доста се е сближил с управляващите в Баку и е сторил прекомерно малко за отбрана правата на индивида в страната.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР