Ислямските терористи могат да ударят навсякъде по света, но те

...
Ислямските терористи могат да ударят навсякъде по света, но те
Коментари Харесай

Защо терористите избират точно Франция?


Ислямските терористи могат да ударят на всички места по света, само че те избират Франция. Защо? Райнер Херман от ФАЦ има пояснение.

Запалените свещички въобще не са задоволителни, а потресът най-накрая би трябвало да отстъпи и да даде път на решителните дейности. Не единствено във Франция учебните заведения са натоварени с значимата задача да възпитават у децата избрани полезности, без които обществото не може да просъществува: народна власт, независимост на словото, приемливост към другия. Училищата са натоварени и с още една задача: да се грижат за консолидираното на всички, без значение от произхода и религията им. От години обаче се знае (а и се недоволства), че учебните заведения във френските покрайнини все по-трудно се оправят с тази задача, защото радикални ислямисти упражняват напън върху учителите и слагат под собствен надзор цели квартали.

Да, ислямските терористи могат да ударят на всички места по света. Но те с натрапчива периодичност удрят таман във Франция - доста по-често, в сравнение с в Германия или Англия да вземем за пример. В изброените три страни през десетилетията породиха по този начин наречените " паралелни общества ". Но това надалеч не значи, че всеки младеж, който се усеща осиротял без татковина и родно място се трансформира в ислямски терорист. Редица проучвания демонстрират, че във Франция доста мюсюлмани са културно зле интегрирани и че им е мъчно да привикнат със секуларизацията - стриктното делене на религията от страната. Мнозина от тях даже считат тази заръка за продължение на френската колониална политика. В Германия предпоставките са малко по-благоприятни. Тук мюсюлманите идват, без да са обремени от историческа колониална контузия. В тукашната световна страна те свободно могат да практикуват религията си.

Навсякъде обаче има една алена линия, която не се прекрачва: Ние не може да капитулираме пред враговете на Просвещението.

Райнер Херман, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права непокътнати

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР