Ислямска държава е една от най-силните терористични организации, които светът

...
Ислямска държава е една от най-силните терористични организации, които светът
Коментари Харесай

Войната с Ислямска държава продължава: Да очакваме ли нова бежанска криза?

Ислямска страна е една от най-силните терористични организации, които светът е познавал. В своя пик тя контролираше територия с размерите на Англия, а под флага ѝ се сражаваха близо 100 хиляди бутновници.

През октомври предходната година обединението против ИДИЛ, водена от Съединени американски щати, съумя да освободи сирийския град Рака, който беше разгласен за столица на терористичната формация. Няколко месеца по-рано армията на Ирак си върна Мосул.

Макар към сегашния миг джихадистите да са изтласкани от 98% от владенията си в Ирак и Сирия (по данни на Conflict Monitor), ислямският фундаментализъм продължaва живота си в Африка. 



Какво се случва с ислямизма в Африка?

Сахел е савана в континента, която разделя Сахара и по-плодородния регион на юг, прочут като Судан. Страните в този район са най-вече мюсюлмански и зле ръководени - причина за възхода на екстремизма. Голяма част от терористичните групировки се кълнат във честност на Ислямска страна или Ал-Кайда.

В Нигерия живеят 191 млн. души. Вече 8 години там тече война с една от най-смъртоносните терористични групировки - Боко Харам, която управлява североизточните елементи на страната. Миналата година джихадистите са извършили два пъти повече самоубийствени атентати, в сравнение с през цялата 2016 година Според УНИЦЕФ повече от 110 деца до момента са употребявани за терористични актове. Поне 76 от тях са под 15-годишна възраст. Ислямът, проповядван от Боко Харам, отхвърля западните просвета, обучение и просвета, както и не разрешава на мюсюлманите да гласоподават на избори.

" Ислямска страна - провинция Западна Африка " е отклонение на Боко Харам. Към днешна дата за терористичната формация се борят близо 3500 екстремисти. Тяхната цел е да основат нов Ислямски халифат.

Броят на терористичните офанзиви в Западна Африка се е нараснал с 300% от 2010 година Ако джихадистите получат надзор върху Нигерия, имат капацитета да дестабилизират западната част на континента, предизвиквайки нова бежанска рецесия.



В Източна Африка оперират терористите от Ал-Шабаб. Групировката, основана в Сомалия, е крило на Ал-Кайда. Към момента тя контролира предимно южните елементи на страната. Смята се, че за нея се борят близо 9000 екстремисти.

От 2017 година до момента Съединени американски щати са нанесли 56 въздушни офанзиви против терористите в Сомалия, които към този момент десетилетие се пробват да подчинят страната. Повече от 34 хиляди души са напуснали страната за последните 3 месеца, а филантропичната рецесия там заплашва целия район, предизвестява Организация на обединените нации.



EС, Световната банка, Фондът за развиване на Африка и ООН финансират орgанизацията за съдействие " G5 Сахел ", в която членуват страните от района -  Буркина Фасо, Чад, Нигер, Мали и Мавритания. С групови военни старания 5-те страни се пробват да управляват екстремистите в района. Съединени американски щати също взе участие с наземна войска - към 7 500 души. Администрацията на Тръмп обаче желае да редуцира техния брой. Това значи, че отговорността върху плещите на Европейския съюз ще става по-голяма.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР