Ислямисткото движение Хамас предприе вчера своята най-голяма атака срещу Израел

...
Ислямисткото движение Хамас предприе вчера своята най-голяма атака срещу Израел
Коментари Харесай

Защо израелските служби, смятани за най-добрите в света, не успяха да предотвратят атаката на Хамас?

Ислямисткото придвижване Хамас предприе през вчерашния ден своята най-голяма офанзива против Израел от самото си основаване през 1987 година – при започване на Първата палестинска интифада. Конфликтът занапред се разгаря, като израелският министър председател Бенямин Нетаняху се закани нощес да унищожи радикалната формация, която взе властта в линията Газа през 2007 година

Стотици убити израелци, палестински бойци, сеещи гибел в израелски градове, фрагменти на горящи танкове и еврейски заложници, отведени в крайбрежния анклав. Всичко това изглеждаше немислимо, до през вчерашния ден.

В събота сутринта, откакто хиляди ракети полетяха и евентуално стотици палестински бойци проникнаха в Израел от линията Газа, придвижването Хамас разгласи, че е почнало „ военна интервенция “ против еврейската страна, с цел да постави завършек на поругаването на ислямски светини и на похищенията против палестинците от страна на Израел и еврейските заселници в окупираните територии. Впрочем придвижването, оповестено от Съединените щати и Европейския съюз за терористична организация, не признава правото на битие на Израел, напомня Българска телеграфна агенция.

Напоследък обстановката в Близкия изток още веднъж се изостри, изключително на Западния бряг на река Йордан, отбелязва ДПА. В четвъртък и петък четирима палестинци бяха убити от израелската войска на окупираната територия.

При все това такова огромно нахлуване от линията Газа, от която Израел се изтегли през 2005 година и от този момент държи под обсада, е голяма изненада. И до момента в който сраженията още не престават, един въпрос към този момент неизбежно стои на дневен ред: по какъв начин израелското разузнаване, което има именита известност и е считано надали не за най-хубавото в света, не съумя да предотврати, или най-малко да узнае нещо, за интервенция от толкоз огромен мащаб.

„ Нямаме визия по какъв начин е могло да се случи това “, споделиха представители на израелските управляващи в отговор на въпрос на Би Би Си по какъв начин, с всичките си големи запаси, израелското разузнаване не е открило, че се готви сходна офанзива.

Представители на държавното управление на американския президент Джо Байдън от своя страна обявиха, че не са били предизвестени за допустимо нахлуване от никой от близкоизточните си сътрудници.

Учудващо е, че комбинираните сили на службата за вътрешна сигурност Шин Бет, външното разузнаване Мосад и армията не са предугадили какво се готви. Или, в случай че въпреки всичко са го създали, не са се задействали, отбелязва Би Би Си.

Израел има може би най-големите и добре финансирани разследващи служби в Близкия изток. Той разполага с информатори и сътрудници както в палестинските групировки, по този начин и в Ливан, Сирия и други страни, показва Би Би Си.

И това не е всичко: израелските служби са се потвърдили с прецизни интервенции, убивайки на разнообразни места по света врагове на Израел след деликатно следене. Такива покушения са били осъществявани с дронове, с слагане на проследяващо устройство на автомобила на съответния човек и даже с експлодиращи мобилни телефони.

Нещо повече, по продължение на оградата на границата сред линията Газа и Израел, където обстановката обичайно е напрегната, има камери и датчици за придвижване на земята, а военни патрулират постоянно. Оградата с бодлива тел е била замислена като „ мъдро затруднение “ за попречване точно на набези като вчерашното, отбелязва Би Би Си.

И въпреки всичко бойците на Хамас просто си проправиха път в Израел, било то изрязвайки дупки в оградата, от морето или даже с парапланер.

Подготовката и реализирането на такава координирана, комплицирана офанзива, в това число набирането и изстрелването на хиляди ракети, тъкмо под носа на израелците, са претендирали изключително ниво на оперативна сигурност в редиците на радикалното придвижване, разяснява Би Би Си.

Агенция Блумбърг написа, че изненадващото нахлуване на Хамас е довело до обвинявания в израелската разследваща общественост. Анализатори към този момент дефинираха офанзивата като най-големия неуспех на израелското разузнаване от Войната от Йом Кипур тъкмо преди половин век.

По подигравка на ориста, или може би по план на управлението на Хамас, интервенцията бе подхваната тъкмо 50 години откакто коалиция от арабски страни атакува изненадващо Израел на един от най-големите еврейски празници – Деня на изкуплението. През октомври 1973 година Израел, имащ самочувствието на победител в Шестдневната война през юни 1967 година, е заловен неопитен. И въпреки въпреки всичко да съумява да се стабилизира и да отблъсне нападателите, еврейската страна дава над 2600 жертви. За съпоставяне, загубите на Египет възлизат на 15 хиляди души, а Сирия губи 3500 бойци. Израел обаче не е давал толкоз доста жертви в никоя друга война от своето основаване преди 75 години, отбелязва Ройтерс.

Не е изненадващо, че израелските медии към този момент задават въпроси на военните и политическите ръководители на страната по какъв начин е допустимо историята да се повтаря. Вече е почнало огромно следствие, споделиха пред Би Би Си представители на израелските управляващи и предвидиха, че въпросите „ ще продължат с години “.

Но колкото и изненадваща да бе вчерашната офанзива, една остаряла максима гласи, че армиите постоянно са подготвени за предходната война. До огромна степен това важи и за разследващите служби: колкото и добре да си правят работата и с каквито и технологии да разполагат, врагът също се приспособява и постоянно може да измисли нещо ново. След което те си научават урока и запълват пропуските. Преди врагът отново да измисли нещо ново…

И до момента в който търси отговори в дълготраен проект, Израел има няколко краткосрочни задания: да обезврежда палестинските бойци, проникнали на негова територия, да освободи всички заложници, да ликвидира военния капацитет на Хамас и да не разреши насилието да обхване окупирания Западен бряг на река Йордан и прилежащ Ливан.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР