Ислямистките бунтовници във Филипините са екзекутирали двама виетнамски моряци, държани

...
Ислямистките бунтовници във Филипините са екзекутирали двама виетнамски моряци, държани
Коментари Харесай

Филипински ислямисти обезглавиха двама виетнамски заложници

Ислямистките бунтовници във Филипините са екзекутирали двама виетнамски моряци, държани като заложници от осем месеца в южната част на страната, оповестиха военните, оповестява ТАСС.

Филипински бойци са разкрили останките на двамата заложници рано сутринта на остров Басилан - цитадела на злокобната формация Абу Саяф, която отвлича хора за откуп.

„ Това е обезверен ход на Абу Саяф, които си дават сметка, че нямат облага от отвличанията ", сподели армейската говорителка капитан Джо-Ан Петинглай.

Първоначално Абу Саяф е едва централизирана бунтовническа мрежа, основана през 90-те години с пари Ал Кайда. Днес групировката се е разцепила на фракции, като някои от тях не престават да отвличат хора и да се занимават с бандитизъм.

Една от фракциите на Абу Саяф се закле във честност на групировката „ Ислямска страна ". Нейни членове управляват елементи от Марави - най-важният мюсюлмански град във Филипините, където католицизмът е съществена вяра.

Бунтовници не престават да се окопават в региони от Марави макар напъните на военните, които с американска помощ от месец май организират атака, в която починаха 460 души, а 400 000 останаха без дом.

Двамата виетнамци бяха пленени през ноември дружно с още четирима свои сънародници от кораб, високомерен от бунтовниците край южния регион Минданао.

Един от шестимата беше избавен предишния месец, а други трима остават в плен.

Абу Саяф държи общо 22 пленници, 16 от които са чужденци.

През февруари беше обезглавен 70-годишният немец Юрген Кантнер, откакто ислямистите не получиха претенции откуп от 30 млн. песо (600 000 долар).

Миналата година Абу Саяф обезглави двама канадци.

Филипинското разузнаване счита, че сега бойците на Абу Саяф наброяват 400 души.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР