Исландия забрани разликата в заплащане на служителите, на базата на

...
Исландия забрани разликата в заплащане на служителите, на базата на
Коментари Харесай

Исландия забрани разликата в заплащане на служителите

Исландия забрани разликата в възнаграждение на чиновниците, въз основата на пол, етничеки генезис, половост или народност. Новата наредба ще важи за всички частни и държавни компании, които имат личен състав от повече от 25 души. Исландия е първата страна в света, която вкарва сходна мярка.


Равно възнаграждение за еднакъв труд - това е концепцията на исландското държавно управление. Редица изследвания сочат, че работодателите всеобщо заплащат на еднообразно квалифицирани чиновници радикално разнообразни заплати. Практиката сочи, че мъжете постоянно взимат повече пари... тъй като са мъже.

Според новата разпоредба, всички компании с повече от 25 чиновници ще би трябвало да получат държавен документ, който да потвърждава, че съблюдават правилото за равно възнаграждение. В случай, че не го съблюдават, ощетените чиновници ще имат право на обезщетения.

Роса Инголфсдотир, министерство на труда и обществената политика: Жените не престават да са обект на този тип дискриминация. Това е муден и комплициран развой, в който би трябвало да участваме всички, с цел да има действителен резултат.
Разбира се, квалификацията и образованието на чиновниците ще останат водещи при определянето на заплащането им и фирмите няма да бъдат задължени да заплащат еднообразно на всички. Всяка неоснователна форма на дискриминация обаче, ще предстои на наказания.

Борбата за тъждество сред половете в Исландия стартира в средата на 70-те, когато 90% от дамите в страната се включват в обща стачка и за ден блокират страната. В деня на митинга стопират работа лечебни заведения, учебни заведения и инситуции, а домакините отхвърлят да се грижат за децата и трансферират този ангажимент на бащите. Протестът дава резултат и последователно исландките получават от ден на ден права, а през 1980-та страната има и първата жена на президентския пост.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР