Исландия удари лошо в сърцето на империята на Ердоган. Националите

...
Исландия удари лошо в сърцето на империята на Ердоган. Националите
Коментари Харесай

Ние сме малки? Или прости и крадливи? Вижте Исландия

Исландия удари неприятно в сърцето на империята на Ердоган. Националите от острова с 334 000 поданици биха 3:0  в Ескишехир тим, представляващ 80-милионна страна. Голямо оскърбление за комшиите!

Но исландците са сурови и смели хора, същински викинги. Никога не са страдали от комплекса " Ние сме дребна страна, нас никой не ни брои... ". Омръзнало ли ви е да го слушате от родните футболери? Или политици? Лично мен  - да!

Исландия е на път да сътвори ново знамение, като се класира за Мондиал 2018. Някой ще каже, какво му е чудното, северняците стигнаха четвъртфинал на Евро 2016, като биха 2:1 Англия на осминафинала.

Има логичност. Но! Отборът води с 19 точки в кошмарна група! Втори със 17 е Хърватия, претъпкана със звезди на Барселона, Реал, Интер, Ювентус! Със същия брой точки е Украйна, която е непрекъсната големина в Европа.

С 14 точки е могъщата Турция, само че ще би трябвало да каже довиждане на Мондиал 2018. Не би трябвало да пропущаме даже Финландия, която нощес удари рамо на исландците, измъквайки 1:1 в Хърватия в последната минута.

Е, слабак е единствено Косово с едно тъждество. Точно новият балкански отбор е противник на Исландия в последната среща, само че няма по какъв начин домакините да изтърван своето в Рейкявик! Просто няма.

Как го прави страна с население по-малко от това на Варна? Или на Пловдив?

Елементарно, с почтеност, работа и ловко финансиране на тотална смяна във футболната система. Не, тези хора не са като нашите управници. Не потеглят да сменят формата на първа лига, прекръствайки два тима и давайки облага на още два.



Историята. Преди 16 години в Исландия вземат решение, че би трябвало да започват начисто. И хвърлят всичките пари по стратегиите на УЕФА и ФИФА САМО И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО в детския футбол. 

По стандартите на УЕФА образование и лиценз получават 600 треньори! Това прави по един експерт на 825 поданици на острова. Дори в родината на футбола Англия се падат по 1 подготвен експерт на 11 000 поданици.

Построяват се мрежа от закрити тревни стадиони с отопление на терена. Няма по какъв начин другояче при тези сурови условия! Най-често те са ситуирани тъкмо до учебните заведения. 

Целта е всяко дете, навършило 3 години, да има достъп до треньор и игрище! Е, системата проработва. Лесна сметка, нали? Децата, които преди 16 години са започвали с футбола, в този момент са в най-силната си възраст.

Разбира се, чудото е обвързвано и с моралните черти и полезности на една нация. Защото и ние построихме игрища за милиони, само че във видински и какви ли не още села,  където са останали по 100 баби и дядовци със междинна възраст 79 години.

Освен че не търпят схемите, тези наследници на викинги са хора с голям дух. Те са ужасно импулсивни, когато тръгнат в някаква посока. Искат да стигнат най-далеч.

Изпитват страхотна национална горделивост. И друго. Помните ли по какъв начин честваха исландците по време на Евро 2016? Като един! Фенове, играчи, треньори. 



Чувството не е лъжливо. Тези хора са едно! Обяснението? В Исландия няма милионерска класа. Няма прослойка на богати футболисти, които хвърчат със скъпи коли и лифтинговани дами.

Футболистът е човек от народа. Той посещава същия квартален бар като елементарните почитатели, същите магазини, същите площадки. Затова исландецът играе с цяло сърце и за приятелите, а те го поддържат като подобен.

Така Исландия от клишираното " футболно джудже " към този момент е " палач на колоси ". Изпати си Роналдо, който преди мача в груповата фаза на Евро 2016 обиди противника, че единствено губи времето на останалите. Мачът приключи наедно, а Португалия едвам прескочи. Вярно, след това стана европейски първенец.



Футболът в елитната група на Исландия предлага причудливи стадиони 

Изпати си Англия, където се майтапиха по какъв начин селекционерът на Исландия, професионален ортодонт, по какъв начин е избрал състава за Евро 2016. Елементарно. От 334 000 поданици махаш дамите. После изключваш дебелите мъже. После корумпираните банкери, които са в пандиза. Накрая махаш и тези, които са заети със стригането на овце. Е, остават тъкмо 23 души, колкото е един уголемен футболен състав.

При Исландия системата проработи. Затова аз съм техен откровен обожател. Стискам им палци за победа над Косово, ще съм за тях и на Мондиал 2018 в Русия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР