Исландия разгроми Турция с 3:0 като гост в решителен мач

...
Исландия разгроми Турция с 3:0 като гост в решителен мач
Коментари Харесай

Храбрите исландци погребаха турските надежди и са на крачка от Мондиал 2018

Исландия разгроми Турция с 3:0 като посетител в съдбоносен мач от група " I " на международните квалификации. Смазващият триумф на 99% подсигурява на исландците първото място и непосредствено присъединяване на Мондиал 2018. За това оказа помощ и Финландия с равенството си като посетител на Хърватия. Четвъртфиналистът от Евро 2016 приема Косово в последния кръг и надали ще сбърка, до момента в който Украйна и Хърватия ще се срещнат в Киев в диектен спор за втората позиция.

Йохан Гудмундсон и Биркир Бярнасон наклониха везните в интерес на исландците преди почивката, а малко след нея Кари Арнасон довърши домакините. Загубата изхвърли дефинитивно Турция от борбата за първите две места в групата.

Двата тима се срещнаха преди година в Рейкявик и тогава исландците се постановиха с 2:0. Турците знаеха, че даже тъждество през днешния ден ще понижи фрапантно възможностите им за едно от първите две места и бяха пределно мобилизирани да зарадват почитателите в Ескишехир. Селекционерът Тайфур Хавутчу разчиташе на опита на Арда Туран, Нури Шахин и капитана Емре Белозоглу в средата на терена, а офанзивата водеше Бурак Йълмаз. Съотборниците в Бешикташ Дженк Тосун и Огюзан Озакюп допълваха офанзивната линия на домакините.

Исландия действаше в обичайна скица 4-4-2, с Алфред Финбогасон и Йон Дади Бьодварсон в предни позиции. По двата фланга играеха Биркир Бярнасон и Йохан Гудмундсон, а Гилфи Сигурдсон и Арон Гунарсон бяха двойката вътрешни полузащитници.

Турция видимо владееше самодейността, само че бързо стана ясно, че всяка контра на Исландия ще носи заплаха за вратата на Волкан Бабаджан. Няколко пъти домакините се оправиха с набезите на Бярнасон, само че в 32-ата минута тромавата им отбрана се провали и наказването не закъсня. Всичко стартира със мощно изритана топка от вратаря Ханес Тор Халдорсон, която бе отклонена към Бодварсон. Последва прелестен пробив до аутлинията и прострелно центриране към Гудмундсон, който опъна мрежата.

Само седем минути по-късно Исландия стигна и до втори гол. Отбеляза го Биркир Бярнасон след ново положително подаване на Бодварсон и безмилостен шут в горния десен ъгъл на вратата.

Турците изпаднаха в потрес, а публиката стартира да ги освирква. Арда Туран пък получи единствено жълт картон за нарушаване, за което можеше да бъде изпъден.

Всичко в мача можеше да завърши в 48-ата минута, само че Волкан Бабаджан мазета мощен шут на Финбогасон. Секунди по-късно обаче нямаше кой да избави турците, когато след заучено състояние Гунарсон върна топката към голлинията и там Кари Арнасон я отклони във вратата за 0:3.

Емре Мор смени изцяло обезличения Арда Туран и можеше да върне едно попадение, само че се забави с удара. Турците имаха още няколко състояние до края, само че блестящи намеси на Халдорсон им попречиха да донесат най-малко мъничко наслада на препълнения стадион.

В последния кръг Турция гостува на Финландия в мач без никакво значение за крайното класиране. Южните ни съседи най-вероятно ще финишират на четвърто място в групата, а финландците сигурно ще са пети.

Световни квалификации, зона " Европа " - група " I ":

ТУРЦИЯ - ИСЛАНДИЯ 0:3 (0:2)
0:1 Й. Гудмундсон (32)
0:2 Б. Бярнасон (39)
0:3 К. Арнасон (50)

МИНУТА Пожарна охрана МИНУТА!

Класиране:
1. Исландия 19 т.
2. Хърватия 17 т.
3. Украйна 17 т.
4. Турция 14 т.
5. Финландия 7 т.
6. Косово 1 т.

Следващи мачове (9 октомври):
Финландия - Турция
Исландия - Косово
Украйна - Хърватия
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР