Исландия е малка страна, в която живеят само 358 780

...
Исландия е малка страна, в която живеят само 358 780
Коментари Харесай

13 факта за най-щастливата страна, която никога не е...

Исландия е дребна страна, в която живеят единствено 358 780 души. Всички те се познават, тъй че няма потребност да заключвате вратите си, когато излизате и елементарно можете да оставите детето без контрол в парка или пред магазина. Освен това Исландия е една от найщастливите страни в света, показва Bright Side, представено от pochivkata.blitz.bg.

Вижте 13 обстоятелството за нея:



1. Исландия е една от най-красивите страни в света Тази страна може да се гордее с един от най-невероятните водопади в Европа - Dettifoss, най-голямата птича колония, ситуирана на канара, и един от най-големите ледници. Хората в Исландия постоянно са живели в съвършена естетика с природата, като я почитат и пазят. На острова има толкоз голямо многообразие от естествена хубост, че всеки, който живее там или посещава страната, се влюбва в него.



2. Исландският език съвсем не се е трансформирал от 12 век Исландците са доста горди от своя език. В старите времена обществените връзки сред хората са доста близки, което е разрешило на езика да остане постоянен. Почти всеки исландец може да чете антични текстове без никакви проблеми. Освен това страната е водач на интернационалния хартиен пазар. Всяка година тя разгласява повече книги от всяка друга страна в света.



3. Исландия може да се похвали с една от най-напредналите правни системи в света във връзка с правата на индивида Тази страна има някои от най-хубавите закони във връзка с равенството сред половете, свободата на словото, правата на половите малцинства и равнището на народна власт. През 1980 година Исландия става първата страна в Европа, в която жена е определена за президент, а през 2010 година не разрешава всички стриптийз клубове, с цел да поддържа феминисткото придвижване. Гаранциите за религиозна независимост и законите, забраняващи всевъзможен тип дискриминация, направиха страната международен водач в региона на правата на индивида.



4. Безплатно обучение Училищата и колежите в страната са безвъзмездни, а таксите за университетите са доста ниски, което прави образованието налично за всеки. Освен това равнището на просветеност в Исландия е по-високо, в сравнение с във всяка друга страна по света.



5. Няма частни лечебни заведения Исландското държавно управление обръща огромно внимание на развиването на здравната промишленост. Исландия има висок витален стандарт и следената от държавното управление здравна промишленост изцяло удовлетворява всички потребности на популацията, тъй че частните медицински заведения са просто ненужни.



6. Централното отопление е гратис 90% от къщите в Исландия се отопляват с помощта на топлата вода, която идва от геотермални източници. Горещата вода се доставя от кладенци и геотермалните централи задоволяват всички потребности на страната за отопление, тъй че жителите не би трябвало да заплащат за това.



7. Всеки гражданин на Исландия има достъп до генеалогична база данни Endingslendingabók е уеб страница с база данни, съдържащ информация за всички фамилни връзки на всички исландци, стартирайки от 18 век. Той е основан, тъй като популацията на страната не е доста огромно (малко над 300 000 души). Много хора в Исландия употребяват този уеб страница, с цел да ревизират дали новият им обект на любовен интерес не е отдалечен родственик.



8. Няма войска. Освен обстоятелството, че Исландия няма постоянна войска, полицията и бреговата защита даже не са въоръжени. Равнището на престъпност е съвсем нулево, тъй че няма потребност от оръжие. Ако жител желае да се причисли към военните, може да отиде в норвежката войска, съгласно контракта сред тези две страни.



9. Почти никой не пие или пуши в Исландия. В Исландия учените са разкрили кои биохимични процеси предизвикват пристрастяване, което им разрешава да понижат броя на пушачите и пиячите до 3-5%. Те решили да опитат да намерят действия, които задействат същите процеси в мозъка, само че по натурален метод. Например, танци, музика, изобразяване и спорт.



10. В Исландия хората имат вяра в тролове и елфи Според локалния фолклор троловете живеят в камъни с кръгла форма. Ако исландец види подобен камък по пътя си, той в никакъв случай няма да го допре и ще се опита да го заобиколи, с цел да не безпокои жителите му. А в случай че е належащо да се транспортира „ къща на трол ” на друго място, се назначава специфичен човек, който може да приказва с трола и да ги помоли да си тръгне. Дори когато има потребност да се построи нова автомагистрала, проектантите постоянно се съветват с специалистите по фолклор, с цел да не се нарушава спокойствието на троловете.



11. Кметът на Рейкявик е комедиант, пънк-рок музикант и водач на такси Преди да бъде определен на поста кмет, Йон Гнар е бил част от пънк-рок група, работи като таксиметров водач, като здравна сестра в психиатрична болница, в цех на Volvo в Швеция, както и като комедиант. Резултатите от неговата политическа работа включват изцяло преразглеждане на финансирането на града, построяването на десетки километри велосипедни алеи, цялостна метаморфоза на учебните заведения и увеличение на туристите в Рейкявик.



12. В страната са снимани доста известни филми и излъчвания Извънземният пейзаж на Исландия притегля освен пасажерите, само че и филмовите експерти. В страната има специфична компания, която провежда кино заснемания. Сред към този момент осъществените планове са Игра на тронове, Междузвездни войни и други.

13. Има комисия, която взема решение по какъв начин да се кръщават бебетата Исландският комитет за кръщаване се състои от 6 души: 3 от тях се дефинират от министъра на правораздаването, а останалите 3 се дефинират от просветителните институции на страната. Това се прави, тъй като Исландия се бори със заеманите думи от други езици. Често се прибавят нови и утвърдени имена в скисъка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР