[Islander Investors] Още по темата Продажбите на кафе са се

...
[Islander Investors] Още по темата Продажбите на кафе са се
Коментари Харесай

Gloria Jean`s Coffees стъпи в България

[Islander Investors] Още по тематиката
Продажбите на кафе са се нараснали със 7% до 209 млн. лева през 2017 година

Lavazza и " Кока-Кола ХБК България " откриха обучителен център за кафе експерти
15 фев 2018
" Софсток " стана формален представител на кафето Kimbo за България

Компанията, която наложи марката Lavazza в страната, остава в бизнеса с нов бранд
29 ное 2017
Lavazza ще се продава от " Кока-Кола " вместо от " Софсток "

Досегашният търговец на Мирослав Печев ще внася четири нови марки кафе
18 окт 2017 Световната верига кафетерии Gloria Jean`s Coffees (GJC) възнамерява за 5 години да открие 25 обекта в седем страни от района. Седем от заведенията ще са в България, а останалите - в Сърбия, Черна гора, Македония, Словения, Хърватия и Грузия. Това оповестиха за " Капитал " от Islander Investors – компанията, която има франчайз правата за веригата и която създава маркетинговата тактика за страната.

Първото заведение е реалност

Първото заведение Gloria Jean`s Coffees в България беше намерено през октомври предходната година в столичния Paradise center. Експертите на марката управляват целия развой на подготвяне на кафето – от производството на зърната във водещи плантации до образования и тренинги на баристите в кафетериите в целия свят.

" Кафе-културата и кафе-навиците на българския народ са на високо ниво. Има доста мощни локални марки кафе. Основната ни цел е да предоставим на потребителите тук първокласно кафе преживяване ", разясниха от Islander Investors. И прецизираха, че най-предпочитаният артикул в заведенията на веригата е еспресо, което дължи усета си на " особено селектираните висококачествени кафени зърна, от които се подготвя ".

От Съединени американски щати през Австралия

Gloria Jean`s Coffees са учредени от Глория Джийн Кветко и брачна половинка й през 1979 година в Чикаго. В началото това са дребни магазинчета за кафе и дарове, а през днешния ден веригата има обекти в над 110 места на територията на Съединени американски щати.

През 1995 година австралийският предприемач и специалист по кафето Наби Салех дружно със своя сътрудник Питър Ирвайн купуват мастер франчайз правата върху Gloria Jean’s Coffees за Австралия, която става най-бързо развиващият се пазар на веригата.

По-късно Наби Салех и Питър Ирвайн получават и правата за произвеждане, и интернационалното име на Gloria Jean’s Coffees. Обектите на веригата не престават да работят в Съединени американски щати, като остават самостоятелни в границите на страната. През 2009 година австралийските бизнесмени купуват локалните права в Съединени американски щати и стават притежатели на марката в целия свят.

През 2014 година GJC е добита от Retail Food Group (RFG) - най-голямата франчайз компания в хранителната промишленост в Австралия. Днес обектите на Gloria Jean’s Coffees са над 900 допълнително от 55 страни в света, където обслужват над 35 млн. гости всяка година.

Глобален и локален пазар

По данни на Islander Investors световният пазар на кафе е оценен на 8.8 милиарда $. В България пазарът на дребно на кафе за 2017 година се прави оценка на 209.3 млн. лева и има растеж от 7.1% спрямо миналата година. Продадените количества са 10.37 млн. кг, което е с 2.9% повече спрямо 2016 година, заяви в средата на февруари Паола Аутиеро, маркетинг шеф за Източна Европа на Lavazza.

Кафе употребяват над 95% от пълнолетните българи, като годишното ползване е 3.3 кг на човек от популацията. Само 4% от пиещите напитката я избират само у дома, а 2% - само на открито, останалите 94% употребяват кафе и в дома, и в офиса, и в заведения, като среднодневният банкет е по 2.2 чаши.

Най-предпочитани в България са еспресо или късо черно кафе, следвани от дълго черно и кафе с мляко. На четвърто и пето място по желания са разтворимото кафе и капучиното. Най-масово се употребява кафе в офиса, уточни още Паола Аутиеро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР