Искрен Митев от Продължаваме промяната в интервю за предаването България,

...
Искрен Митев от Продължаваме промяната в интервю за предаването България,
Коментари Харесай

Искрен Митев: Всичко страшно, което се говори за Възраждане е вярно

Искрен Митев от " Продължаваме промяната " в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " (бел. ред. изявлението е от 07.06.2023 г.)

Служебният кабинет съобщи щафетата на новия постоянен. Равносметката от първия работен ден на депутатите вършим в този момент с Искрен Митев от " Продължаваме промяната “. Здравейте.

Здравейте.

Г-н Митев, да стартираме от края на днешното съвещание, което Росен Желязков приключи поради депутатите от “Възраждане ", които не дадоха опция на депутата от " Продължаваме промяната “- " Демократична България “ Явор Божанков да се изкаже от парламентарната естрада. Представителите на партията на Костадинов се бяха струпали, както всички видяхме, пред трибуната и отхвърлиха да се върнат на депутатските си банки. Как наподобява всичко това през днешния ден в Народното събрание през вашата призма?

Много тъпо за хората, които са дали своят вот за “Възраждане ", тъй като тази седмица програмата на Народното събрание е извънредно забавна. Много закони, които би трябвало да се одобряват в страната бяха включени, само че народните представители от “Възраждане " имат други цели. Това беше в действителност опит те да прикрият това, което се случи в зала през днешния ден. А това, което се случи беше, че с помощта на гласовете на “Възраждане " беше назначен в Комисията по конституционни въпроси господин Пеевски. И тук неприятното,  най-страшното и по този начин може би най-противното беше, че депутатите от “Възраждане " се изреждаха от трибуната да плюят по нас, по какъв начин надали не ние сме създали коалиция с Движение за права и свободи и по какъв начин това било цената на обединението, която Политическа партия трябвало да заплати, това било зестрата. И в последна сметка депутатите от “Възраждане " направиха допустимо да се случи това избиране. Защото в случай че те бяха дали своят вот “против " или “въздържали се ", както повелява тяхната традия, тъй като те споделяха: " Ние сме поредни “, и  поредно се изричат против Движение за права и свободи, внезапно обаче те ги поддържаха в зала. Да, не гласоподаваха “за ", само че негласувайки изобщо, направиха вероятен този избор. Така че те през днешния ден демонстрираха, че не са никаква опция на нищо, всичко най-страшно за тях, което се приказва, е правилно, и го потвърдиха с дейностите си. И аз се веселя, че това се случи, тъй като българските жители виждат кой е подготвен да  вземе сложни решения, с цел да върви България в вярната посока или да кажем да станем една естествена страна, и коя е партията на омразата и разделянето.

Нека да кажем, че господин Пеевски става вторият представител на Движение за права и свободи в тази комисия дружно с водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Именно те двамата през вчерашния ден гласоподаваха в поддръжка на държавното управление на ГЕРБ и ПП-ДБ, като оповестиха, че това е знак, че ще търсят конституционна промяна дружно с болшинството. Г-н Митев, преди 10 години, в случай че си спомняте, ГЕРБ и Демократична България изпълниха площадите против избора на господин Пеевски за началник на ДАНС, само че през днешния ден поддържаха с 64 гласа Пеевски да стане член на главната комисия за смяната в Конституцията. Как си обяснявате това?

Мога да обясня единствено това, което аз виждам в зала, макар че вие знаете, че в политиката постоянно се тиражират и съществуват едни легенди и митове за подмолни ангажименти. Това, което аз през днешния ден видях, е, че вие ги изброихте, ГЕРБ, Движение за права и свободи, “Възраждане " направиха по този начин, че той (бел. ред. Делян Пеевски) да стане член на комисията. Понеже там ръководителите се избират на ротационен принцип, несъмнено ще стане и ръководител в някакъв миг, и това отново споделям, е с помощта на негласуването на “Възраждане ". Но аз не мога да си обясня,  през днешния ден Христо Иванов доста добре го сподели от трибуната, напълно обикновено е всяка парламентарна група да избира членовете си на избрани комисии. Това казано до тук е правилно, само че има и нещо друго правилно: Комисията по конституционни въпроси би трябвало да бъде такава, че да се заобикалят политически персони, те да основават доверие в българските жители и диалозите вътре да не се трансформират в политически спор. Всъщност ние това направихме. С това гласоподаване направихме Комисията по конституционни въпроси едно поле за политически спор, а той не би трябвало да бъде подобен. В конституционната промяна би трябвало да вземат участие всички парламентарно показани групи, тъй като колкото и да не ни харесва, на мен персонално да не ми харесва това, че има доста крайни отзиви в Народното събрание, те са там, те отразяват българската реалност, действителността на българското общество, и ние би трябвало да ги одобряваме. Смятам, че беше неточност от страна на представителите на Движение за права и свободи да вършат тази смяна в състава на комисията. Те можеха да допринесат за конституционната промяна и без да вършат тази смяна през днешния ден. Това е моето мнение. А към този момент за какво другите партии са решили да поддържат или да обезпечат опцията това да се случи, в лицето на “Възраждане ", нямам визия.

Митовете и легендите в тази посока са, че те са получили някаква поддръжка за техния митинг в събота. Това ще го забележим налице, вие публицистите доста добре отразявате митингите, ще се види от кое място ще дойдат рейсовете. Сигурен съм, че ще питате хората на митингите кой ги е докарал в София тази събота, тъй че ще разберем дали има някаква взаимозависимост сред тези две неща. Същевременно през днешния ден се случиха и други доста забавни неща в Народното събрание. Едното беше, че запитан ръководителят на “Възраждане " за какво гласувахте по този метод, той сподели, че няма по какъв начин да знае другите партии по какъв начин ще гласоподават. Това е една безспорна неистина, тъй като ние прегласувахме това решение. На първото гласоподаване се видя, че в действителност това решение може да мине с гласовете на “Възраждане ". Те имаха опция от “Възраждане " да трансформират гласуването си на второто гласоподаване, само че не го направиха. Така че извинението, че в действителност претекстът е извънредно чист и неразбирането какво се случва в зала е една неистина, един прахуляк в очите на хората.

Предстои да бъде изработен бюджет за 2023 година – нещо доста значимо, което ще проследим през идващите дни. Г-н Митев, през днешния ден и акад. Денков сподели, че никой няма да ви даде 100 дни. Какви са вашите упования за образуването на новия бюджет, концепцията на господин Асен Василев и тази на икономистите от ГЕРБ, която знаем, че се разграничава?

Ние ще създадем всичко допустимо, с цел да създадем стопанската система работеща. Знаете, че това ще бъде отразено най-много в бюджета, тъй че да нямаме този недостиг, който се предвиждаше и който служебното държавно управление заложи в техния проектобюджет. Виждаме също нещо доста забавно, което се случва, и то е абсолютният бойкот от страна на, макар поръчката, че ще има равномерен преход сред служебния кабинет и постоянния кабинет, видяхте още през вчерашния ден бяха изтеглени всички зам.-министри. Това, несъмнено, основава едни компликации в прехода сред двете държавни управления, тъй че ще забележим какво ще се случи, с каква информация ще се разполага и с какъв действен потенциал в министерствата незабавно, в първите дни на встъпване в служба на постоянния кабинет.

Ние сега се намираме в една обстановка, в която доста незабавно би трябвало да се направи нов проектобюджет. Това лишава техническо време, лишава време на експертите, които би трябвало да създадат всички сметки отначало, тъй че уповавам се да излязат вярно сметките, и ще го забележим допустимо най-бързо в зала. Сигурен съм, че целият екип на Министерството на финансите, който сега е останал и който работи, е включен в основаването на новия бюджет. Предполагам, че ще го забележим по наши сметки и по наше очакване в идната седмица. Около 5-7 работни дни е срокът, в който ние имаме вяра, че ще може да има първи признаци на новия проектобюджет.

Очаквате ли там да имате съществени диспути и разминавания с вашите съдружни сътрудници?

Дебатите постоянно са значими, единствено че ние нямаме съдружни сътрудници в това Народно заседание, с изключение на Демократична България, Зелените и ДСБ. Ние сме в една обстановка на ротация, обстановка, която се употребява, когато ние си нямаме доверие. Както виждате, още на първия ден в Народното събрание нашите ротационни сътрудници гласоподаваха по друг метод от метода, по който ние гласуваме. Така че това ще е едно доста огромно предизвикателство. Самият бюджет самичък по себе си, допускам, че ще бъде дефиниран въз основата на плаващи болшинства. Много се надявам всички въпроси да бъдат изчистени преди зала и в зала да остане да слушаме единствено популистките изявления на партии, които по тежестта на своите депутати в Народното събрание са незначителни, само че както виждаме в някои случаи играят доста основна роля.

Провокация или не са желаните имунитети на господин Кирил Петков и Бойко Борисов?

Изцяло провокация. Между другото, те непрекъснато се желаят имунитети, вие виждате, че не престават да се желаят имунитети. Кирил Петков съобщи доста ясно, че той ще даде своя имунитет. Аз не разбирам за какво на прокуратурата й лиши толкоз доста време да изиска имунитетите на тези хора, имаше доста дълъг интервал, в който тези хора са без имунитети. От това цялото нещо се вижда, че е направено целеустремено. Надявам се, всички хора, които и да са те, които по някакъв метод са нарушили закона, да поемат отговорност за своите нарушавания. Смятам, че това е редно и не би трябвало да има изключения от това предписание за никой в страната. И това ще подсигурява в действителност, че ние живеем в една естествена страна.

Ключовите цели на Политическа партия, по които ще се обедините и ще се мобилизирате, с цел да работите в най-спешен порядък.

Ключовите цели на Политическа партия си остават правосъдната промяна, която преведена съгласно мен в всекидневието на хората, е това да няма безотговорност за тези, които си разрешават да нарушават закона. Ние го виждаме всякога. Това се случва по пътищата, това се случва в всекидневието ни, новините са цялостни с образци за това по какъв начин избрани хора си разрешават да нарушават закона и по-късно не претърпяват никакви наказания за това. Според мен това е основата, върху която ние можем да построим естествената си страна и да продължим да я строим. На последващо място това е, несъмнено, битката с инфлацията, високите цени, с цялата нестабилна икономическа обстановка в света. И уповавам се също по този начин да обърнем внимание и на проблемите на хората, които са от битов темперамент, свързани с инфраструктурата. Моя персонална идея, като народен представител от 26-ти МИР, е пътят София-Самоков, също по този начин инфраструктурата в Ботевградско, въобще в цялата София област. Така че аз дори по този начин се пошегувах няколко пъти с сегашния министър на Министерство на регионалното развитие, който беше народен представител в зала, и през вчерашния ден преди да се закълне, му споделих: “Не забравяй хората от Самоков и това, че би трябвало да се погрижим пътя София-Самоков най-сетне да стартира да се движи в вярната посока “. Така че нашите огромни цели са, несъмнено, целите на България, и нашите персонални, частни цели като народни представители, определени в нашите райони, са свързани с проблемите на хората, които представляваме.

Дано бъде всичко сполучливо, което вършиме, и с което се захващате.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР