Искате ли тревата на поляната пред дома ви да остане

...
Искате ли тревата на поляната пред дома ви да остане
Коментари Харесай

Искате ли да имате иделна трева

Искате ли тревата на поляната пред дома ви да остане зелена? „ Дойче веле “ показва препоръките на немски специалист, който твърди, че това е постижимо.

На зеления килим му е нужна някаква тежест – по тревата би трябвало да се върви, бяга, скача и колкото по-често се случва това, толкоз по-добре. Стремежът на жителите към сочна ливада, която да украсява освен градските паркове, само че и личните дворове пред къщата или на вилата, се следи в Германия от 60-те години на предишния век.
 iStock/Getty Images
Безупречно окосената трева е симптом за богатство , защото всички зелени растения, които употребяваме за храна, към този момент от дълго време се продават в близкия супермаркет. Вече няма потребност те да се отглеждат в личната градина, счита Мартин Бокш от университета Гайзенхайм, шеговито именуван от студентите си „ професор по тревните науки “.

И вместо да превивате тил на двора, към този момент може да си устроите нелоша отмора на личната ливада – да се печете на слънце, да играете с децата. С огромна известност се употребява готовият за полагане тревен чим на рула. Тази трева единствено след две седмици е подготвена за потребление и през идващите 20 – 30 години може да радва близките със сочната си зеленина.
 iStock/Getty Images
Това е изцяло допустимо, стига да се придържате към „ златните правила “, свързани с грижата за тревата, твърди проф. Бокш. Ако решите сами да си посеете трева , която е доста по-евтин вид от чимовете, би трябвало първо да подберете верните семена. Най-добре е да употребявате подготвена примес. След това би трябвало да се въоръжите с самообладание, тъй като по тази трева ще можете да ходите едвам след 4 до 6 седмици.
 iStock/Getty Images
Основното обаче е да поливате тревата щедро , без значение дали сте си засели моравата сами или сте си купили подготвени чимове. Най-добре е това да се прави вечер в продължение на 2-3 седмици. А в случай че времето е слънчево, това би трябвало да става няколко пъти дневно. Д руго значимо предписание е да оставите тревата да израсте до към 10 см, преди да я окосите за първи път.

Една от главните неточности, които позволяват прекомерно ревностните градинари, е преждевременната вертикулация на тревата. През пролетта тази процедура може да се реализира едвам след четвъртото или петото косене и да не бъде прекомерно надълбоко – повърхността би трябвало да остане зелена, поучава Мартин Бокш.

Моравата е жив организъм, който има потребност от пълноценно поддържане. Оптималният вид са торове, в които са включени всички нужни детайли. Азотните торове са за напредък, а магнезиевият е необходим за образуването на хлорофил, с цел да имате пресен зелен цвят. Фосфорът подкрепя растежа на корените, а калият всмуква влагата, което е изключително значимо при студено време.

Важна е и височината на тревата – тя не би трябвало да бъде под 4-5 сантиметра и е идеална за детски игри и пикник. Липсата на светлина, торове, прекомерно ниското косене или продължителната суша пречат на растежа на тревата, „ прокарвайки ” пътя на плевелите.
 iStock/Getty Images
Мъхът, да вземем за пример се появява там, където има доста сянка, прекомерно плътна повърхнина, несъразмерна влага или тревата е напревилно окосена. За препоръчване е тези сектори да бъдат сменени или тревата да се засее отначало. Да не забравяме, че зеленият килим се нуждае от тежест - би трябвало да ходите, да бягате, да скачате по тревата и колкото по-често, толкоз по-добре , споделя Мартин Бокш. Така и къртиците няма да ви досаждат постоянно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР