Искате ли да станете истински майстори на домашно приготвеното бутер

...
Искате ли да станете истински майстори на домашно приготвеното бутер
Коментари Харесай

Домашно приготвено бутер тесто

Искате ли да станете същински майстори на домашно приготвеното бутер тесто?

Необходими Продукти

За първата част на тестото


● брашно - 350 г
● вода - 220 мл (много студена)
● сол - 10 г

За втората част от тестото


● масло - 500 г краве (охладено)
● брашно - 145 г

Начин на подготвяне

За 1 част от тестото смесваме брашното със солта, последователно прибавяме водата и замесваме еластично тесто, което по-късно увиваме в стреч фолио и прибираме в хладилника.

За 2 част от бутер тестото слагаме двата пакета масло от по 250 гр. сред два пласта хартия за печене и с точилката го разточваме на по-тънък слой. В купа смесваме нарязаното на късчета масло с брашното и го разбъркваме на ниска скорост с миксер, до момента в който се получи еднородна примес. Слагаме я сред два пласта хартия за печене и я разточваме на слой, пълен 1 см, след което я прибираме за 1 час в хладилника. После я изваждаме, още веднъж я омесваме с миксера, разточваме в хартията и още веднъж я прибираме в хладилника за 1 час.

Тестото разточваме с малко брашно на ПРАВОЪГЪЛНИК, в средата на който слагаме КВАДРАТА от маслената примес, като леко я разплескваме с ръка по този начин, че в двата края да имаме две по-широки елементи тесто, а в другите два – по-тесни. Прегъваме двата необятни края на тестото към средата по този начин, че да покрият маслената примес. Разточваме с точилката на дебелина към 1. 5 см. Завъртаме на 90 градуса. Всеки път, когато разточим и сгънем, идващото прегъване е след завъртане на 90 градуса. Сгъваме на 3 пласта, т.е. прегъваме единия завършек на тестото до 1/3 от дължината, а другия – до сгъвката на първия, по този начин, че да го покрие.

Отново разточваме с точилката. Отново завъртаме на 90 градуса. Сгъваме двата края към средата, а след това едната половина – върху другата. Увиваме в стреч фолио и още веднъж връщаме за 15 мин. в хладилника. Изваждаме, сгъваме отново на 3 пласта като нагоре, разточваме, отново сгъваме двата края към средата и след това едната половина върху другата, още веднъж за 1 час в хладилника и... готово. Вече имаме бутер тесто.

Когато разточваме тестото, към този момент за изработката на някакви произведения, би трябвало да го вършим единствено в една посока (напред-назад, само че не настрани), с цел да не се нарушава структурата на пластовете. Когато режем бутер тестото, би трябвало да си служим с доста изострен нож. Така пластовете няма да се слепват и то ще може да се разлисти при изпичането. Когато слагаме плънка, не трябва да мажем краищата на изделието с яйце, в противоположен случай то няма да се разлисти.

След като сложим плънката в тестото, би трябвало на няколко места да го набодем с вилица, по този начин плънката ще се изпече добре и тестото ще бъде без мехури. Не мажем тавата с олио, в тестото има задоволително масло. Ако въпреки всичко се опасявате да не залепне, постелете на дъното на тавата хартия за печене и леко я поръсете с брашно. Някои майстори предлагат даже леко да намокрим тавата с вода, която при изпаряването си ще направи изделията по-въздушни. Преди печене би трябвало да нагреем фурната. По време на печенето не трябва да я отваряме.

Правилното печене на бутер тестото е 5-10 минути на 220 градуса, след което фурната се превключва на 180 градуса и печем още 15-20 минути. Но времето за печене на произведения от бутер тесто е друго. Всичко зависи от размера на изделието. По-дребните се пекат по-кратко на по-висока температура, а по-големите – по-дълго на по-ниска температура, само че при всички случаи в границите на посочената плюс/минус 20 градуса.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР