Искате да се ориентирате за пазарната цена на един имот

...
Искате да се ориентирате за пазарната цена на един имот
Коментари Харесай

Карта на стартъпите при имотите

Искате да се ориентирате за пазарната цена на един парцел – с концепцията да купите, да продадете, да наемате или да отдадете чартърен. В това отношение може да ви помогне платформата ocenime.bg. За изчислението тя употребява изкуствен интелект, machine learning и голям брой данни. Да предположим, че тръгвате да купувате определения парцел. Но хем не желаете да губите време и пари за медиатори, хем желаете да се предпазите от подвеждащите рекламни практики. Създателите на мобилното приложение Home Seeky работят по въпроса да ви свържат непосредствено с действителни притежатели и наемодатели. Ако пък желаете да купите парцел с криптовалута – вашият сътрудник е блокчейн платформата Propy. А може би имате апартамент и желаете той да ви носи приходи. Но не ви се занимава с логистиката по отдаването му чартърен. Flat Manager и Fantastic Stay оферират услуги за сходна обстановка. Flat Manager е компания за ръководство на краткосрочните наеми, основана в България. Тя поема рекламата в airbnb и booking, динамичното ценообразуване и резервациите, почистването и поддръжката. Fantastic Stay е друга платформа за пропърти мениджмънт за airbnb и ваканционни парцели.

Има най-малко три общи неща сред тези цифрови решения в бранша на недвижимите парцели. Те попадат в понятието proptech (property technologies), което от ден на ден навлиза в общественото пространство. Взети са като образци в първия Доклад за proptech и contech фирмите в България (Proptech&Contech Mapping Report 2019), който излезе неотдавна. И имат доминиращ в2с детайл – т.е. напълно или отчасти са насочени крайните консуматори на имотния пазар.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Proptech и Contech

Съставихме отчета, тъй като нашите медународни сътрудници и вложители търсят информация за това кой кой е в proptech&contech екосистемата, споделя Силвия Павлова, ръководещ сътрудник в Strategy+BuisinessLab.
" В България се е открило по-тясно схващане на поятието проптех. То се свързва най-вече с технологиите за към този момент съществуващи недвижими парцели. А и множеството проптех решения са в тази сфера и са насочени към крайни клиенти. Вероятно тъй като произлизат от IT хора, които персонално са се сблъскали с проблеми при търсенето на жилище и след това са пробвали да намерят софтуерно решение за тях ", изяснява Силвия Павлова, ръководещ сътрудник на Strategy+BuisinessLab - пловдивската компания, изготвила отчета. " Докато интернационалната формулировка покрива всички софтуерни нововъведения, свързани със собствеността в границите на нейния витален цикъл на пет стадия. Строителството (contech – от construction technologies) и урбанистичните решения се преглежда равностойно ", прибавя тя.

Целта на Strategy+BuisinessLab е да бъде one stop shop за всичко, обвързвано с проптех сферата в България. Фокусът й са вариантите за финансиране на стартъпите в бранша и за обезпечаването им на достъп до пазари отвън страната. " Съставихме отчета, тъй като нашите медународни сътрудници и вложители търсят информация за това кой кой е в proptech&contech екосистемата ", споделя Павлова. От една година компанията е формален представител за страната на PropTechHouse – интернационална проптех мрежа, и работи за основаването на българската партньорска мрежа. От три години съставлява Future:PropTech - една от най-големите интернационалните мрежи за събития за бранша. " Подходът ни е да създадем интернационалните връзки и благоприятни условия за развиване, като считаме, че това е мощен тласък за основаване на национална проптех екосистема в България ", споделя Силвия Павлова.

Кой кой е в бранша

Proptech&Contech Mapping Report 2019 за България съдържа информация за към 22 компании. Тринадесет от тях към този момент са на пазара. Три са в развой за развиване. Мисията на шест е да обслужват развиването на проптех&контех промишлеността. Направен е опит да бъдат систематизирани по оси – строителство и недвижими парцели, като се търсят и хоризонтални връзки посред им. " Нямаме искания, че този първи отчет е изцяло обстоен. Не сме присъединили да вземем за пример решения, които копират в България непосредствено интернационалните модели или разнообразни недоразвити и недиференцирани решения в обществените мрежи, които единствено имат искания да са проптех. Радваме се, че мрежата ни от партньорства в България работи доста интензивно и всеки ден научаваме за нови български проптех компании ", споделя Павлова. Първото издание на отчета е гратис. Той ще има и последващи – с платена част, съдържаща информация за вложители, и безвъзмездна – за по-широка аудитория.

Решенията за бизнеса

В България се създават и решения, насочени най-вече към бизнеса, демонстрира отчетът. bulid да вземем за пример е Saas (sоftware as a service) компания за автоматизиран пропърти и фасилити мениджмънт. Предназначена е за вложители в недвижими парцели – жилищни, търговски, офисни, към притежатели и шефове. Създадена е преди години и едни от първите й клиенти са банките. След рецесията 2008 година те се изпълниха с недвижими парцели, взети като обезпечения, които, до момента в който продадат, трябваше да ръководят, изяснява Павлова.

В отговор на потребностите на операторите на офис площи, които в последно време са огромен клиент, работи OfficeRnD - програмен продукт за ръководство на споделени или гъвкави работни пространства. Забелязва се и търсене от огромните търговски центрове.

Някои от решенията са ориентирани към потребностите на организациите за недвижими парцели. Еstate Assistant е професионален програмен продукт за ръководството им. Gaida.eu употребява изкуствен интелект и machine learning, с цел да помогне на брокерите да открият действителните потребности и желания на клиентите. Be There предлага решения с 3D и виртуална действителност, насочени към всяка една промишленост, която употребява, видоизменя, комуникира или маркетира действителни места – жилища, офиси, хотели, заведения за хранене и прочие

Потенциал в строителството

" Една от областите с огромен капацитет, която притегля вложители, е сontech. Но решения в тази сфера се основават по-трудно, тъй като изискват характерна експертиза - в строителството, архитектурата, проектирането, геодезията, наред с познанията по технологиите. Освен това сферата е мощно контролирана. Има разлика сред стандартите в обособените страни. Всичко това прави по-трудно да се сътвори интернационално решение ", споделя Силвия Павлова.

Но има и пробиви в сontech сферата, свързани с България. Nemetschek Bulgaria да вземем за пример има опит в развиването, дистрибуцията и внедняването на BIM (Building Information Modelling). Компанията, която стартира като R&D център към Nemetschek AG (сега огромен строителен холдинг), предлага софтуерни артикули за стадиите на планиране, строителство и ръководство на парцели. Alpha Struct също употребява BIM системи при проектирането на здания и уреди. Това разрешава да се изготвят подробни количествени сметки, а оттова да се дефинира и цената на бъдещата инвестиция. От 2013 в страната е и Co-Builder – основател на софтуерни артикули за строителната промишленост, част от интернационална компания, основана в Осло. Building Line Data Base създава уеб платформа, която съдържа най-необходимите документи, формуляри и информации, свързани със строителния развой. 3Drawings показва решение за визуализиране на BIM модели посредством добавена действителност (Augmented Reality) при строителството на здания.

Как да порасна

" Сложно става, когато се стигне до стадия на разширение на бизнеса ", изяснява Павлова. Тя има шест години опит в консултирането на стартъпи като наставник към английския университет, от който има MBA. В нейния prExelerator Bulgaria през предходната година са основани пет протпех и контех стартъпа. Седем месеца по-късно три от тях са изцяло построени стартъп компании, а една договаря с проптех акселератор в Лондон. " За един стартъп, който счита, че пазарът му е в чужбина, е по-лесно да потърси непосредствено финансиране от проптех акселератор в Лондон, в сравнение с да стартира в България. Защото наред с финансирането в Лондон той ще получи контакти и пазар ", прибавя тя. В Западна Европа проптех се развива от 2013 година и към този момент има профилирани фондове и акселератори за бранша. В България по информация на Павлова интерес към него неотдавна демонстрира CEO Angels Club. С него работи и Elevatorlab на Raiffeisenbank, само че когато проптех граничи с финтех решения. Eleven Ventures работи с млади компании, като има интерес и към бранша. А с компании в етап на напредък - Rosslyn Capital. Никой обаче не финансира контех и начин на живот решения, изяснява консултантът. Освен това огромен проблем пред стартъпите, които възнамеряват да се уголемяват интернационално е, че с цел да са сполучливи, би трябвало да изградят общности и да получат контакти към пазари, които не познават. Особено в случай че са в2с решенията. В това отношение оказва помощ PropTechHouse. Целта на организацията е да сътвори благоприятни условия проптех компаниите да се възползват от интернационален опит, с цел да работят и на други пазари. " Когато един стартъп желае да се разшири в Белгия, той се обръща към белгийската национална мрежа за информация и контакти. Ако белгийски стартъп търси контакт в България, го поемаме ние. Услугата към този момент е безплатна ", споделя Силвия Павлова.

От известно време проптех промишлеността е в полезрението на Европейската комисия (ЕК). В началото на август PropTechHouse и Европейска комисия оповестиха пилотно интернационално изследване, което да разпознава законовите, финансовите и административните спънки пред проптех фирмите в Европа. В ход е и втори пилотен план, обвързван със основаване на фонд за към този момент привлекли първо финансиране стартъпи. " От Европейска комисия са открили, че в Европейски Съюз липсва сходно финансиране, и фирмите го намират в Съединени американски щати или Китай ", добави тя. Какво е proptech

Понятието PropTech e обвързвано с технологиите в областта на недвижимите парцели. Дефиницията на PropTechHouse е много необятна и включва всички нововъведения (технологии и бизнес модели) по веригата на стойноста на недвижимите парцели - и в процеса на строителство, и при към този момент приключени парцели. Сегментирани са в пет съществени стадия - финансиране и вложение, планиране и строителство, маркетинг и транзакции, ръководство, live & work - нови технологии и услуги с резултат върху опита на крайните консуматори. PropTech може да се развие при жилищата, комерсиалните и логистичните парцели, офисите, хотелските и здравните парцели. Понятието обгръща активността на архитекти, инженери, бизнесмени, строители, брокери, пропърти и фасилити мениджъри, фондовете за недвижими парцели, интернационалните вложители и притежатели на парцели. Картината в Европа

Днес съществуват многочислени стартъпи в технологиите и услугите, свързани с недвижимите парцели. Те порастват, притеглят консуматори и финансиране, завземат пазарен дял и раздрусват най-големия международен актив – недвижимите парцели, написа в отчета на европейската мрежа PropTechHouse. В Европа са основани към 2900 proptech компании - стартъпи и скейлъпс (scale-ups – стартъп на стадий експанзия). Около 60% от тях работят в категориите " ръководство и активност " или " маркетинг и транзакции ". Най-често употребяваните технологии (в към 30% от proptech стартъпите) са добавена и виртуална действителност (AR и VR), огромни данни и разбор на данни. Под 5% от фирмите ползват моделиране на строителна информация (BIM - Building Information Modelling), изкуствен интелект (AI) и блокчейн. Друго изследване на KPMG в бранша демонстрира, че краткосрочно с най-голямо въздействие върху промишлеността ще са автоматизацията, изкуственият разсъдък и базите данни. Около 1400 вложители вземат участие във финансирането на proptech стартъпи на европейско равнище. Те са главно фондове за рисков капитал - кросиндустриални, корпоративни и профилирани в proptech, и акселератори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР