Искате да прикриете следите си онлайн? Ето някои различни методи,

...
Искате да прикриете следите си онлайн? Ето някои различни методи,
Коментари Харесай

Как да изтриете личната си информация от интернет

Искате да прикриете следите си онлайн? Ето някои разнообразни способи, които ще работят и през 2024 година...

Емил Василев преди 14 секунди 0 Сподели

Най-четени

АвтомобилиДаниел Десподов - 15:29 | 18.01.2024

Норвежката статистика демонстрира, че електрическите коли имат доста по-малко проблеми със запалването през зимата

КосмосЕмил Василев - 15:35 | 20.01.2024

На ръба на нашата вселена е открит тайнствен обект, чиято природа е отвън познанието на човечеството

ТелефониЕмил Василев - 12:12 | 22.01.2024

Samsung Galaxy S24 Ultra бележи края на една епоха

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Независимо дали става дума за отбрана от кражба на идентичност, отбрана на персоналния живот или възобновяване на контрола върху персоналната ви информация, съществуват многочислени аргументи да желаете да изтриете персоналните си данни от интернет. И те са повече, в сравнение с ни се желае.

С всяко кликване, което вършим, от ден на ден и повече информация за нас попада в базите данни на уеб страници, търсачки и други сходни. Ето какво които да извършите по този въпрос.

1. Използване на функционалностите за сигурност на уеб страници, хардуер и приложения

Съществуват някои съществени стъпки, които можете да предприемете, с цел да се отбраните по-добре онлайн. Започнете с деактивиране на „ бисквитките “ в уебсайтовете, които посещавате и потребление на функционалностите „ Не проследявай “ на обичания ви браузър. Друг добър метод е да употребявате частния режим на браузъра си.

Също по този начин би трябвало да бъдете бдителни, когато изтегляте нови приложения. Проверявайте настройките за дискретност на всяко ново приложение, с цел да контролирате каква информация събира и споделя то. Бъдете изключително деликатни с игрите, защото те постоянно са склонни да събират и споделят голям брой данни.

2. Деинсталирайте приложения, които не употребявате от смарт телефона, таблета и компютъра си

Приложенията на вашите мобилни устройства и компютри постоянно са освен това от дребни помощници в всекидневието. В доста случаи те събират огромно количество потребителски данни. Колкото повече достъп би трябвало да разрешите за обещано приложение, толкоз по-проблематично ще е то в това отношение.

Преди обаче просто да изтриете неизползваните приложения, първо би трябвало да премахнете данните си от системите им. Можете да извършите това по следния метод:

Отворете настройките на приложението и разберете по какъв начин се събират и употребяват данните ви. Изключете всички варианти за събиране на данни. Ако е належащо, влезте в профила, който сте основали, с цел да употребявате приложението, изтрийте персоналните си данни и деактивирайте или изтрийте профила.

Следващия път, когато изтеглите ново приложение, първо погледнете настройките му за дискретност. Ако обещано приложение изисква прекалено много данни, по-добре е да потърсите различно приложение.

3. Изтриване на остарели имейл адреси

Разбира се, тази точка е от голяма важност единствено в случай че имате имейл адреси, които към този момент не употребявате. Това обаче е голям фактор за сигурността.

Имейл адресите са списък на персонална информация. От персонални известия и касови бележки от покупки до чувствителни банкови и здравни данни. Следователно, един хакнат имейл може да има съществени последствия за вас.

За да изтриете остарял имейл акаунт, следвайте инструкциите, които нормално можете да намерите в настройките на акаунта според от имейл услугата, която употребявате. Преди да закриете акаунта дефинитивно, постоянно е добре да извършите аварийно копие на всички значими данни.

4. Премахване на персонална информация от Гугъл

Гугъл е най-популярната търсачка в света и за жалост също по този начин най-големият търговец на данни. Как другояче Гугъл би могла да предлага многочислените си услуги гратис? За благополучие премахването на информацията ви от резултатите от търсенето в Гугъл е относително елементарно. Ето няколко метода, по които можете да го извършите:

Свържете се с Гугъл посредством този онлайн формуляр, с цел да премахнете персоналната информация от резултатите от търсенето. Следвайте инструкциите в тази публикация на Гугъл, с цел да премахнете неактуална информация или изображения от уеб страници, които се появяват в резултатите от търсенето на Гугъл. Този развой ви разрешава да поискате унищожаване на съответни персонални данни или наличие, което може да бъде употребявано за „ doxing “ – съзнателно издание на персонални данни във щета на съответното лице.

Все отново имайте поради, че в никакъв случай не може да се подсигурява, че данните ви ще бъдат отстранени от интернет, изключително в случай че продължавате да употребявате обществените мрежи, името ви е обвързвано с компания или сте известна персона.

5. Закриване на остарели и неизползвани сметки

Всички сме правили това: Бързо сътворяваме акаунт в онлайн магазин за дребна отстъпка или безвъзмездна доставка. Също толкоз елементарно е да създадем профили в платформите на обществените мрежи, само че постоянно забравяме за тези сметки, откакто са изпълнили предназначението си в тях се натрупват нашите персонални данни – от адреса ни до информацията за заплащане.

Първата стъпка към почистването на цифровия ви отпечатък е да изтриете такива сметки. Помислете кои онлайн магазини в действителност употребявате постоянно и изтрийте сметките си от останалите. Следващия път, когато вършиме покупка, постоянно е по-добре да изберете опцията за покупка като посетител, с цел да избегнете ненужното шерване на данни.

Закриването на такива неактивни сметки оказва помощ да сведете до най-малко онлайн наличието си.

Подобно е ситуацията и с сметките в обществените мрежи. Може да имате остарял профил в Myspace или да сте регистрирани в платформи като Фейсбук и Instagram, които към този момент не употребявате. Дори и да не сте били дейни там от години, данните ви към момента могат да бъдат налични.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР