Искат ли избирателите вече да слушат политиците, какви ще са

...
Искат ли избирателите вече да слушат политиците, какви ще са
Коментари Харесай

Искат ли избирателите вече да слушат политиците?

Искат ли гласоподавателите към този момент да слушат политиците, какви ще са акцентите в предизборната акция, посланията на политическите субекти, каква ще е реториката, какъв ще е тонът, както и какъв е евентуалният 48-ми парламент - Българска телеграфна агенция попита обществения антрополог Харалан Александров и политолога Атанас Радев, честен член на Студентски клуб на политолога към Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Голяма част от политиците са виновни за неуспеха на три следващи Народното събрание, обществото се е разпаднало на враждебни политически племена

През последните две години обществото претърпява бездънен декаданс и се е разпаднало на враждебни политически племена, всяко от които слуша единствено глашатаите на своята истина и отхвърля да чуе разнообразни послания, счита Харалан Александров. Той отбелязва, че това е изключително изразено при радикализираните ядра в обществените медии, които служат като резонатори и усилватели на апелите към неотстъпчивост, боязън и ненавист. Съществува обаче и едно доста и към този момент безмълвно болшинство, което копнее за нормализация, сигурност и предсказуемост, и чака да чуе нещо друго от ругатни и обвинявания – да вземем за пример, по какъв начин да стартираме да излизаме от рецесиите и безизходицата, в които сме затънали. Тези упования ще се ускоряват и който успее да откликне съответно, ще бъде същинският победител в дълготраен проект, счита експертът. Но, акцентира Александров, в идната акция това ще е мъчно, защото значи да се постави завършек на разрушителния спор и да се излезе в метапозиция.

Според Атанас Радев политиците сега са в доста неизгодна обстановка, защото съвсем всички са били в ръководството и значително носят отговорността за неуспеха на три следващи Народното събрание. Така че, каквито и да бъдат техните послания, те трябваше да създадат опит да ги потвърдят на процедура, а не просто в предизборната акция да излязат и да пропагандират някакви лозунги по какъв начин ще трансформират България, показва той. Трябва да осъзнаят, че има смяна в модела на ръководство - в случай че преди той се случваше в коалиция с една или две партии, то в този момент има капацитет да се случи даже с повече от четири партии в Народното събрание, споделя политологът. И поучава политическите водачи да правят отстъпка и да стартират да беседват между тях. Това е значимо, изяснява Атанас Радев, тъй като въпросната борба се отразява в обществото. Държавният глава имаше сериозна роля при връчването на третия мандат, Румен Радев можеше и трябваше да свика Консултативен съвет за национална сигурност, да събере всички парламентарно показани партии, с цел да очертаят целите, които да бъдат следвани, която и партия да ръководи, счита специалистът. Тук, съгласно него, е била ролята на президента за реализиране на консенсус.

Колеги политолози изясняват по какъв начин вървим към консенсусен модел на народна власт, при който няма един министър председател или една партия да дефинират разпоредбите в един съдружен кабинет, акцентира Радев. Не споделям, че това е било по този начин до момента, само че споделям, че политическите водачи би трябвало да дават отговор на този модел, прибавя той. Според него в този подтекст е изцяло вероятен и углавен избор на българските жители, който не води до нищо положително. Пример в това отношение е Слави Трифонов и протестната вълна, която съумя да събере през предишното лято. Сега ще забележим в 48-ото Народно събрание тази протестна вълна къде ще отиде, разяснява Атанас Радев.

Единственият късмет на партиите да привлекат повече гласоподаватели е като сменят стилистиката на говорене, като изясняват на хората, че нещата няма да се случат от през днешния ден за на следващия ден

Действията на политическите партии имат доста сериозна роля, акцентира политологът. Това, което " ИТН " (ИТН) направи през миналата година – да прекъсне два Народното събрание поради неналичието на болшинство - докара до липса на опция, която хората да припознаят. Точно тук е пагубният въпрос, показва Радев. В един миг хора, които гласоподават и са виновни към политическия развой, започнаха самите те да се отчайват. Ние сега сме в някакъв циничен кръг, от който не е ясно по кое време ще излезем, счита той. Според него в идващия парламент е допустимо да влязат осем партии и по тази причина доста противоречив е въпросът по какъв начин те ще излъчат ръководещо болшинство. От 90-а година насам ние имаме трайна наклонност на спад в изборната интензивност, отбелязва Атанас Радев. Нямаме съответно гражданско обучение и съответна политическа просвета по какъв начин да участваме в самия политически развой. Непрекъснато се приказва за политика и за това какъв брой е изострена политическата конюнктура в страната. Притеснителното е, че хората действително не се интересуват към този момент, считат, че се случват политически сделки кой ще завоюва и кой не, установи той. Затова считам, че в границите на тази акция и освен, би трябвало медиите, ЦИК, политическите претенденти за народни представители да изясняват на хората какво се случва, по какъв начин се гласоподава с машините, да обяснят, че нещата няма да се случат от през днешния ден за на следващия ден, акцентира политологът.

Единственият късмет партиите да привлекат гласоподаватели, отвън твърдите си ядра, и да преодолеят изборната отмалялост, е като сменят стилистиката на политическото си държание и говорене, разяснява Харалан Александров. " Това ще рече от регистъра на опетняване и заклеймяване да преминат в регистъра на градивен спор и експертни решения ", прецизира той. Според него обаче това е непостижимо за част от политическите артисти заради липса на експертен потенциал, от една страна, и тежки прочувствени и морални дефицити на водачество, от друга. Те ще отхвърлят всеки жест на помиряване и ще продължат да вилнеят и беснеят заради липса на други умения, споделя общественият антрополог. По думите му, даже да само че го желаят, техните съперници ще бъдат принудени да отговорят реципрочно, защото акцията е политическа борба, а не терапия на нарцистични психопати. Това ще отключи развой на симетрична ескалация, който ще провали всеки опит за нормализация и дерадикализация на политическия развой и ще задълбочи политическата рецесия, предизвестява Александров.

Яростна и яростна акция или опция за намаляване на тона сред главните съперници?

Социалният антрополог предвижда че акцията ще е " гневна и злостна, изпълнена с грозни компромати, свирепи нападки и люти закани ". Причините за това са няколко – преди всичко, ситуацията на хората в България предсказуемо ще се утежнява в резултат на инфлацията, застъпващите се рецесии и безобразното ръководство на " Продължаваме Промяната " (ПП) през последната половин година, показва той. На второ място, борбата сред олигархичните и корпоративни лобита, маскирани като политически и цивилен придвижвания, ще се ожесточава заради превръщането на страната в главен разпределител на финансови запаси и бизнес благоприятни условия за сметка на пазара. Тенденцията за деформиране и покоряване на пазара от политическата власт постоянно е съществувала, само че се ускори неимоверно по време на коронавирус пандемията и войната в Украйна, прецизира Харалан Александров. Третата и съществена причина, съгласно него, е напредналият развой на деградиране на политиката и редуцирането ѝ до нападателен пиар. Този жанр беше целеустремено натрапен от радикалните клики, които нахлуха в публичния живот през последните години и нарушиха нежните демократични консенсуси, показва експертът.

За политолога обаче има вяра за намаляване на тона сред някогашните ръководещи и опозицията, тъй че да има някаква градивна нотка в предизборните диспути, с цел да могат политическите водачи да вземат виновни решения, които действително да подкрепят българските жители в множеството рецесии сега. Виждаме какво се случва в цяла Европа, всички се приготвят за сериозна енергийна рецесия през зимата, отбелязва Атанас Радев. Но, акцентира той, действителността опровергава целия този позитивизъм. Виждаме какво прави служебното държавно управление в границите на първите си дни ръководство, считам, че с дейностите си то в допълнение ускорява несъгласието на институционално и партийно равнище сред президента и Българска социалистическа партия и президента и някогашните ръководещи, разяснява политологът.

На старта на предизборната акция силите на двата най-големи политически субекта за момента - ГЕРБ и " Продължаваме Промяната ", наподобяват изравнени

Социологическите сондажи демонстрират, че " Продължаваме Промяната “ и ГЕРБ са двете партии, които ще се борят за първото място, както бе в 47-ото Народно заседание, разяснява Атанас Радев. От друга страна, проучванията сочат, че " Възраждане “ ускорява своята електорална поддръжка, отбелязва той. Българска социалистическа партия остава на същите позиции, даже може да има лек спад, въпреки да бяха част от ръководещата коалиция. Голямото незнайно е дали " ИТН " още веднъж ще влезе в Народното събрание, както и политическият план на Стефан Янев. Ако се случи, това в допълнение може да усили равнището на фрагментация в Народното събрание и надлежно да сътвори компликации да се излъчи дейно ръководещо болшинство, съгласно политолога. Въпросът е дали бъдещата коалиция ще се конструира на база евроатлантически или проруски полезности, въпреки и проруско настроените да са по-скоро малцинство, акцентира той. Западно настроените ГЕРБ, Политическа партия, Движение за права и свободи, Демократична България се сплотиха към решението за Република Северна Македония, тогава точно се заприказва и за проатлантическо болшинство, припомя Радев. По думите му, в случай че " Продължаваме Промяната “ се коалира с ГЕРБ, това би било пагубно за тях. По този метод те биха се делегитимирали. В предизборната акция той чака обичайно да се сочат враговете и по-малко да се приказва с кого биха си партнирали и коалирали след изборите.

Според Харалан Александров всички партии в последния 47-и парламент имат късмет да влязат и в идващия, плюс “Български Възход”. Това, несъмнено, няма да направи ръководството по-лесно, разяснява той. В обстановка на изострящото се опълчване се обрисуват два съществени блока – по-умерен към ГЕРБ и по-радикален към Политическа партия и присъдружните ѝ " Демократична България " и Българска социалистическа партия. Към момента двата блока наподобяват с почти изравнени сили. Кой от тях ще вземе превес зависи както от положението на стопанската система, по този начин и от курса, който ще следва служебното държавно управление. При внезапно обедняване може да се стигне до засилен протестен избор и надлежно до забележителен растеж на “Възраждане”, показва Харалан Александров. По думите му от решаващо значение за развръзката е чия интерпретация на протичащото се ще надделее в медийното пространство, така че акцията ще е яростна медийна престрелка.

Кризите ще диктуват акцентите и линиите на държание в акцията

Акцентите на акцията ще бъдат диктувани от развиването на рецесиите, които връхлитат страната, при което всеки ще се пробва да трансферира виновността и отговорността за неуспехите върху съперниците си, предвижда общественият антрополог. В тази обстановка, отбелязва Александров, в ролята на съдия още веднъж се оказва президентът и неговото служебно държавно управление, което дава поръчка за равноотдалечено отношение към партиите, само че и за сериозна проверка на предходното ръководство и промяна на неговите провали. Подобна проверка е извънредно нужна, счита той, само че е заредена с евентуално скандални разкрития, които могат да наклонят везните в предизборната битка. Това трансформира служебното държавно управление в основен фактор в тази акция и наред с отговорността да овладее рецесиите, го натоварва с разнопосочни упования, страхове и очаквания.

Енергийната рецесия и това, което служебният кабинет стартира да прокарва като теза, че кабинетът " Петков " не се оправи с нея, основава изключително напрежение, споделя и политологът. Той чака в акцията Има Такъв Народ да продължат с тематиката за пътищата и с обвиняванията, че Асен Василев не им е отпуснал нужните средства. Очаквам по време на акцията да продължат вътрешнокоалиционните спорове, обобщава Атанас Радев. По думите му на този декор Българска социалистическа партия стои много устойчиво от позиция на тяхната поредна позиция за обществен дирек в последното държавно управление. Дори Кирил Петков бе възприел част от реториката на Корнелия Нинова, обвързвана с данъчните облекчения, помощи, пенсиите за възрастните хора, отбелязва той. " Демократична България " със своите министри предприе известни дейности, само че липсваше явен резултат, добавя специалистът. По-отличаващи се в някогашната коалиция бяха Българска социалистическа партия и Политическа партия, счита политологът. Те даже са показали на разлъка топли усеща. Може би това е поръчка и в идващия парламент да търсят някакъв консенсус и обединяване по избрани стратегии, разяснява той.

За Политическа партия ми е доста подозрително с какви послания ще излязат - те приказват само за битка с корупцията, разяснява още Радев. И обръща внимание, че Демократична България навлизат в същото това поле, като подчертават на промените в правораздаването, което пък от Политическа партия са иззели като тематика. Тук се появява алтернативата, при която тези два политически субекта ще спорят за един и същи електорат, счита политологът. Затова въпросът е дали за тях няма да е по-изгодно да се обединят и това е изцяло допустимо, разяснява Радев. Според него от сходно обединяване изгодата за Политическа партия е, че Демократична България имат партийни структури по обитаемоте места. Бих споделил, че Политическа партия и Демократична България биха могли да получат добър резултат, в случай че се обединят, защото няма да се постанова техните гласоподаватели да избират една от двете благоприятни условия, а дружно биха могли да завоюват още хора, които припознават това обединяване, показва Атанас Радев.

Изострянето на тона няма да спре и служебният кабинет в допълнение ще способства за това

На въпрос дали чака остри конфликти, непремерен звук и липса на феър плей по време на акцията, Харалан Александров дава отговор позитивно. Очаквам вакханалия от измама и лукавство, тъй като се намираме в напреднал стадий на саморазрушителен обществен спор, а тези спорове имат свойството да се самозахранват и изострят, аргументира се той. Противно на здравия разсъдък и императивите на действителността, забележителна част от политическите артисти ще продължат да нагнетяват напрежение и да тласкат обществото към радикализация, просто тъй като това е единственото, което умеят, разяснява общественият антрополог. Освен това, акцентира Александров, олигарахичните и корпоративни ползи, които тласнаха страната в тази политическа рецесия, са вложили прекалено много в индоктринирането на последователите си и демонизирането на враговете си, с цел да се спрат в този момент. Залозите са доста високи и чакам безскрупулните политически авантюристи да играят ва банк, показва той.

Миналата година ние действително не видяхме предизборна акция, споделя Атанас Радев. В рамките на месец септември ми е извънредно любопитно каква акция ще забележим, добавя той. Не виждам борбата да стопира, по-скоро има някакво мъртвило сега. Системните партии се приготвят за избори - тук имам предвид ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, изяснява политологът. При машинното гласоподаване електоратът на Българска социалистическа партия спада, акцентира още Радев. Според него изострянето на тона няма да спре и служебният кабинет в допълнение ще способства за това.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР