Искаш ли да изненадаш приятелите си с нещо наистина удивително?

...
Искаш ли да изненадаш приятелите си с нещо наистина удивително?
Коментари Харесай

Много любопитно: Ето как да си направим невидимо мастило!

Искаш ли да изненадаш приятелите си с нещо в действителност изумително? Един празен на пръв взор лист изписва това, което искаш. Стига да изречеш верните вълшебни заклинания. Как да го направиш? Само следвай инструкциите, написа obekti.bg.
От какво се нуждаеш:
- малко прясно мляко;
- лист бяла хартия;
- свещ;
- памучен тампон (може да използваш и клечки за уши);
- кибрит.
Какво би трябвало да направиш:
1. Напиши върху белия лист някакъв текст, като топиш памучния тампон (или съчка за уши) в мляко. Не се притеснявай, че нищо не се вижда на листа. Старай се да пишеш бързо, с цел да не изсъхне „ мастилото “, преди да си подготвен, и да не разбъркаш местата на буквите. Пиши едро, с цел да виждаш по-добре след това.
2. Остави листа да изсъхне добре за към 10-20 минути. Не виждаш нищо върху него, нали?
3. Накрая просто вземи листа и започни да го движиш деликатно над запалена свещ (но не доста покрай нея). След секунди всичко, което си написал, ще се появи.

Важно! Внимавай да не запалиш хартията. Ако си доста дребен, помоли някой възрастен да ти помогне.
Какво става?
Може би ти се коства ексцентрично, само че прясното мляко е много уместно за мастило. Млякото, сходно на редица други субстанции (например сок от лук и сок от лимон), съдържа органични молекули, които при нагряване си взаимодействат с кислорода от въздуха и потъмняват. В случая съставка на млякото са протеините, които играят значима роля при „ проявяването” на тайното писмо.
Стефан Илиев
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР