Искаш да промениш някому мнението, при това без да натискаш

...
Искаш да промениш някому мнението, при това без да натискаш
Коментари Харесай

Експерти разкриват 5 техники за промяна на чуждото мнение

Искаш да промениш някому мнението, освен това без да натискаш и да манипулираш? Опитай тези, подкрепени от науката техники, разкрити от специалисти по логика на психиката.
Имаме ли свободна воля или сме индивид на въздействието на другите? Повечето от нас биха желали да имат вяра, че решенията които взимаме се свеждат до личните ни мисли и хрумвания, само че има техники на увещание и други способи, с които да бъдем накарани да приемем непознат метод на мислене.
Това, в което се убеждаваме от ден на ден в логиката на психиката е, че доста от решенията, които взимаме са повлияни от неща, с които не сме наясно , “ споделя Джей Олсън от Университета МакГил, Квебек, Канада.
Манипулацията и убеждаването са два метода, по които решенията ни могат да бъдат повлияни, само че каква е разликата сред това да си манипулативен и безапелационен?
Манипулацията допуска някаква степен на преднамереност по отношение на другия човек, съдържа детайл на неистина, тъй че другият да бъде принуден да направи нещо, което е срещу волята му, нещо, противоречащо на морала и вярванията му.
Убеждаването от своя страна допуска предизвикателство на смяна в метода на мислене с по-меки средства, освен това по този начин, че да не опонира на вярванията на индивида.
Съвременната логика на психиката разкрива 5 техники на увещание , тъй че да измененията нечий метод на мислене, без да го манипулирате:
1. Кажете на индивида, че е безусловно прав
Хората са склонни да се придържат към вярванията си още по-силно, когато бъдат провокирани от различен човек. Техните вярвания стават още по-завладяващи и непоклатими, когато почувстват, че би трябвало да пазят концепциите си против доказателства в противоположното. Това е известно като „ резултат на ответния огън “. Съгласявайки се с някои от вярванията на индивида, ние се съюзяваме с него и се трансформираме по-скоро в съдружник, в сравнение с зложелател, който го провокира.
Робърт Чиалдини, професор по логика на психиката от Щатския Университет в Аризона споделя:
„ Когато изначално очертаете сфери на единодушие с позицията на различен, изглеждате доста по – рационален и прелестен човек, а това надлежно покачва вашата меродавност. “
2. Разкажете история
Изследвания демонстрират, че в случай че просто покажете някому сухите обстоятелства, той няма да е доста податлив да ви повярва. Разкажете му обаче историята и той може да се убеди. Според професор Брадли Лав от UCL, в случай че предложите някому друга версия на събитията под формата на история, е доста по-вероятно той да се убеди.
Вместо да се пробвате да се отървете от истинската история, просто сменете разказа – това е надалеч по-убедително.
„ Едно нещо, което намирам за контра-интуитивно, и което работи, е, че когато някой популяризира дезинформация, е по-добре да замените лъжите с различно пояснение, което да сложи фокус върху опровергаването на лъжите “, споделя професор Лав.
3. Накарайте някого да стигне самичък до личните ви изводи
Случвало ви се е да гледате в действителност страховит филм и да го препоръчвате на приятелите и познатите си – постоянно има един или двама, които потеглят против вашето мнение. Това се дължи ненапълно на обстоятелството, че ние обичаме да откриваме хубавите неща сами.
По тази причина най-хубавият метод да накараме някого да харесва това, което харесваме ние или да се съгласи с нас е да го накараме да мисли, че самичък е стигнал до това умозаключение.
„ Вярно е, че хората са по-убедени от личното си мислене, в сравнение с от опитите за увещание на другите, “ споделя професор Чиалдини.
4. Изберете верния човек, към който да отправите посланието си
Ако имате публика, която е доста „ заклещена “ в метода си на мислене и желаете да я „ поотворите “ към други хрумвания, изберете човек, който към този момент има уважението на хората.
Професор Лав споделя, че: „ Вестоносец, който споделя общи полезности с аудиторията и който споделя нейната вероятност, може да бъде доста ефикасен, даже самият той да не е склонен с избрани точки. “
Стига вестоносецът да е почитан и неговите полезности да се одобряват от аудиторията, той може да откри връзка с хората и да бъде признат повече като съдружник и по-малко като опасност.
5. Признайте лична уязвимост
Никой не харесва арогантните персони. Ние по-скоро демонстрираме податливост да гравитираме към самокритични хора, такива които могат да признаят грешките, даже да се надсмеят над себе си. Когато демонстрирате някаква дребна уязвимост пред различен човек, му показвате, че сте почтени и може да ви се има доверие.
Много добър образец в тази посока се дава с ръководството на кралица Елизабет 1. Нейните войски се страхували за способността й да организира морската инвазия против Испания.
Елизабет отстранила страховете признавайки: „ Знам, че имам тяло на слаба и нежна жена. Но имам сърце на крал, освен това крал на Англия. “
Ако е сработило при кралицата, ще сработи и вас.
Това са някои техники за увещание, разкрити от психолозите. Опитайте идващия път, когато желаете да измененията нечие мнение.
Източник: megavselena.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР