Искания за предоставяне на финансова помощ са постъпили от общините

...
Искания за предоставяне на финансова помощ са постъпили от общините
Коментари Харесай

Вътрешният министър за наводненията: Исканията за помощ са за над 500 млн. лв., а бюджетът е от 80 млн.

Искания за даване на финансова помощ са постъпили от общините Берковица, Георги Дамяново и Мездра, свързани с спешни поправки на улични настилки, възобновяване на водопроводи, пътни сектори, подпорни стени и други Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на чуване в Народното събрание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изслушването е обвързвано с работата на управляваната от него Междуведомствена комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет за справяне с последствията от наводненията в разнообразни области в Северозападна България през последните две седмици.

Искания за финансиране могат да постъпват в тримесечен период, разясни министърът.

През 2023 година решение за одобрение на разноски и прехвърляния от запаса за непредвидени и неотложни разноски, в частта за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствията от бедствия, са признати с решение на Министерския съвет на 12 април и 2 юни т. година, съгласно удълженото деяние на закона за бюджета за 2022. Утвърдената сума за целеви разноски е 80 млн. лева, посочи Стоянов. Министърът сподели, че общата сума на разпределените досега средства е малко над 63 млн. лв..

" В същото време по обработени данни к ъм 5 юни броят на постъпилите претенции за разглеждане в комисията е общо 859 за обща сума от 518 млн. лева ", изясни вътрешният министър. От тях – за обезпечаване на безвредна проводимост и поправяне на речни кревати и дерета – 275 млн. лева, за възобновяване на пътната инфраструктура – 150 млн. лева, за геозащита – 30 млн. лева, за възобновяване на хидротехнически уреди, отводнителни канали и водоснабдителни системи – 35 млн. лева, за възобновяване на молитвени храмове и здания с административно, културно, просветително, здравно и друго предопределение – 14 млн. лева, за възобновяване на осъществени разноски за избавителни и неотложни аварийно-възстановително работи при преодоляване на бедствени положения и спешни обстановки – 10 млн. лева, подготовка за реагиране при бедствия и предварителна защита на риска – 3 млн. лева, посочи министърът.

С новия бюджет ще има отпуснати в допълнение 50 млн. лева, заяви Стоянов и уточни, че има уверението на финансовия министър Асен Василев за това. 

Заявихме предпочитание за доста по-висока сума в бюджета за 2024 година, тъй като имаме декларирани претенции на стойност 520 млн. лева, сподели още Стоянов.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР