Искания за 300 млн. лева допълнителни средства за общините са

...
Искания за 300 млн. лева допълнителни средства за общините са
Коментари Харесай

Общините са поискали 300 млн. лв. допълнително от началото на 2018 г.

Искания за 300 млн. лв. спомагателни средства за общините са постъпили в Министерството на финансите (МФ) от началото на годината до 10 август . От Ведомството на Владислав Горанов допълват, че все още са задоволени към 30% от тях, отбелязва БНР.

Става ясно, че приблизително на глава от популацията предоставените средства са 12 лв.. Предоставените спомагателни средства на общините в Северна България са за 18 лв. на човек, а в Южна - за девет лв., демонстрират данните на МФ.

Заради по-слабото икономическо развиване на северната част от страната, към 40% от настояванията на общините са задоволени там. За съпоставяне - в Южна България към този момент локалните администрации са получили 20% от поисканите спомагателни прехвърляния, като разликата се изяснява с " по-добрия приходен потенциал на общините в тази част от страната ".

От Финансовото министерство акцентират, че с постановлението на Министерския съвет се отпускат 87 млн. лв. за общинските администрации.

Други 111 млн. лв. са предопределени за София и Пловдив, само че те са авансово разчетени в централния бюджет . Разликата е, че за останалите общини се дават пари, които са спестени или са пренасочени - от разноски, за които се чака да не бъдат направени, макар че има планувани средства.

Редактор: Румен Скрински
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР