Искания за 300 млн. лева допълнителни средства за общините са

Искания за 300 млн. лева допълнителни средства за общините са ...

Общините са поискали 300 млн. лв. допълнително от началото на 2018 г..Искания за 300 млн. лева допълнителни средства за общините са постъпили в Министерството на финансите (МФ) от началото на годината до 10 август. От Ведомството на Владислав Горанов допълват, че към момента са удовлетворени около 30% от тях, отбелязва БНР.

Става ясно, че средно на глава от населението предоставените средства са 12 лева. Предоставените допълнителни средства на общините в Северна България са за 18 лева на човек, а в Южна - за девет лева, показват данните на МФ.

Заради по-слабото икономическо развитие на северната част от страната, около 40% от исканията на общините са удовлетворени там. За сравнение - в Южна България засега местните администрации са получили 20% от поисканите допълнителни трансфери, като разликата се обяснява с "по-добрия приходен капацитет на общините в тази част от страната".

От Финансовото министерство подчертават, че с постановлението на Министерския съвет се отпускат 87 млн. лева за общинските администрации.

Други 111 млн. лева са предназначени за София и Пловдив, но те са предварително разчетени в централния бюджет. Разликата е, че за останалите общини се дават пари, които са спестени или са пренасочени - от разходи, за които се очаква да не бъдат направени, въпреки че има предвидени средства.

Редактор: Румен Скрински

Източник: expert.bg