Искането за включване на българската общност в Конституцията не противоречи

...
Искането за включване на българската общност в Конституцията не противоречи
Коментари Харесай

Османи: Включването на българите в Конституцията на РС Македония за нас не е проблем

Искането за включване на българската общественост в Конституцията не опонира на ползите на районен съд Македония, тъй като страната в никакъв случай не е имала проблем да признае разнообразни етнически групи, които имат опция да демонстрират своята еднаквост, културни, исторически атрибути, сред тях и българската общественост в Република Северна Македония.

Това съобщи през днешния ден на конференция външният министър Буяр Османи, говорейки за пътната карта с 5+1 въпроса, които като допустимо решение на разногласието през вчерашния ден на срещата на върха в Бърдо бяха упоменати от висши чиновници на Европейски Съюз.

Въпросът за късото име, въпросът за речта на омразата, въпросът за реабилитацията на жертвите на комунизма, работата на историческата комисия, въпросът за невмешателство във вътрешните работи на Република България, и към тези 5 въпроса този за включването на българите в Конституцията - това са петте точки, които са непрекъсната тематика на диалозите с България и са в границите на опита за опазване на междуправителствената комисия и разрешаване на разногласието.

Пътната карта би трябвало да бъде подготвена до началото на ноември и ще съдържа решения, които би трябвало да бъдат реализирани през целия развой на договаряния, сподели още министърът.

" Мисля, че България минава от първичната ирационална позиция за един народ в две страни към позиция, в която споделя, че има българска общественост със лична еднаквост и културни атрибути, разнообразни от тази на болшинството. Самият факт, че дружно с останалите общности - македонска, албанска, турска, се изисква да бъде включена като обособена и българската общественост, е в сходство с мнението, че в РСМ има разнообразни етнически общности, които имат правото да изразят своите атрибути. Това ще се случи, както сподели министър председателят, сега, когато Конституцията бъде отворена поради участието в Европейски Съюз. Нямаме никакъв проблем да включим и хърватската и други общности, тъй като това е концепцията за ръководство на страната, в която признаваме груповата организация на жителите въз основа на етнически характерности “, сподели Османи.

По отношение на другите въпроси, упоменати в пътната карта, той сподели, че това са въпроси, които се разискват дълго време и има вяра, че може да се откри решение.
 Герджиков: Смяната на държавни управления и президент няма да промени позицията ни към районен съд Македония Герджиков: Смяната на държавни управления и президент няма да промени позицията ни към районен съд Македония
Въпросът за районен съд Македония е елементарен, само че непосилен. Последните години демонстрираха, че без значение кой е президент и кое е българското правителс...

Според него не е допустима взаимност във връзка с включването на македонското малцинство в Конституцията на България, защото става дума за две разнообразни конституционни разпореждания по отношение на организацията на жителите въз основа на етническа принадлежност в районен съд Македония и Република България, и " България съгласно Конституцията си не признава, за разлика от нас, организация на жителите въз основа на етническа принадлежност ".

" Затова тази взаимност не е допустима, защото РСМ се ангажира със съглашението, че няма да се намесва във вътрешната организация на Република България, т.е. в този парламентарен ред, който не признава организации на етническа основа, само че това не значи, че жителите нямат право да се показват, както желаят ", споделя Османи.

БГНЕС напомня, че през вчерашния ден водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски съобщи, че " за смяна на Конституцията в Македония са нужни 2/3 и ВМРО-ДПМНЕ няма да одобри никаква смяна на Конституцията и въпросното изменение, в случай че не разполага с взаимност и от българска страна. Това значи присъединяване на македонското малцинство в България като конститутивен народ в границите на българската Конституция и признание на всички решения на Съда по правата на индивида в Страсбург и резолюциите на Европейския парламент, позволяващи на македонците в България да провеждат лични сдружения, да имат културен прогрес и така нататък "

По отношение на пътната карта Османи съобщи: " Смятаме, че тези пет точки, дружно с шестата, а считаме, че би трябвало да има и седма точка - това е решението да се организира междуправителствена конференция - в случай че те могат да бъдат съгласувани като пакет, мисля, че това може да бъде решение, с цел да преодолеем разликите и ние ще работим по това. Първата ни цел е 14 декември, когато се организира съвещание на Общия съвет на Европейски Съюз ", сподели министър Османи.

" Този развой би трябвало да показа двете страни като спечелили, в противоположен случай няма да има стабилно решение ", сподели Османи.
 „ Плусинфо “: Правителството на районен съд Македония се помири, че Европейски Съюз няма да я одобри „ Плусинфо “: Правителството на районен съд Македония се помири, че Европейски Съюз няма да я одобри
Архитектурата на Европейския съюз стартира да се трансформира преди две години, когато френският президент Еманюел Макрон съобщи, че е необход...

" Дипломацията и дипломатическият триумф не са съревнование по тичане на 100 метра. Това е маратон, в който на пътя се появяват комплицирани трудности. Испания чакаше цели 24 години от датата на кандидатстване до деня на участието, а Англия 11 години с два пъти несъгласие от Франция, преди да стане член на Европейски Съюз. Затова изобщо не извинявам това разногласието да даде на Европейски Съюз по-ясна предвидимост в процеса, тъй като явно се движим на ръба на достоверността му. А доверието е най-силната сила, която движи този район напред, което ни държи всички дружно в една концепция. Това обаче не значи, че имаме опция и че ще се откажем ", сподели Османи.

Попитан дали Декларацията от срещата на върха в Бърдо значи спънка за процеса на разширение, защото не показва дати, външният министър цитира образеца на някогашния ръководител на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер през 2018 година, когато той показа показателен период за 2025 година като година, в която Сърбия и Черна гора могат да станат членове, което по-късно се оказа нереалистично.

" Затова считам, че споменаването на дати без забележителен прогрес, който подсигурява предвидимост, не оказва помощ на района. То ни оказва помощ да запазим доверието в процеса. Ние сме лакмус дали този развой, разпространяван от Европейски Съюз като вероятност за Западните Балкани, е меродавен или не “, сподели Османи.

Той акцентира, че процесът на договаряния за присъединение е ориентиран към участие, само че не подсигурява участие, акцентирайки обстановката с Турция, която води договаряния от десетилетия.

" В момента в Европейски Съюз страхът е, че началото на договарянията значи неотложно участие на всичките шест страни от Западните Балкани. Европейски Съюз явно мъчно действа и по тази причина загатва въпроса за потенциала, защото е належащо да се усъвършенства преди разширението, т.е. да се усъвършенства функционалността, тъй че новите шест членове да не усложняват в допълнение функционалността на Съюза. Смятаме, че това е законно ", заключи Османи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР