Искането за тълкуване на Конституцията срямо президента е необяснимо, коментира

...
Искането за тълкуване на Конституцията срямо президента е необяснимо, коментира
Коментари Харесай

Крум Зарков: Искането за тълкуване на Конституцията спрямо президента е необяснимо

Искането за пояснение на Конституцията срямо президента е необяснимо, разяснява зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Крум Зарков. Според него заложените от основния прокурор въпроси всъщност имат явен отговор както в конституционния текст, по този начин и в практиката на Конституционния съд. Съдът към този момент се е произнасял по въпроса за член 103 - отговорността на президента не може да бъде предмет на едно общо тълкователно решение, а се преценя случай по случай, добави Зарков. За него обаче е непонятен методът, по който беше направено цялото това деяние.
Хората са останали с усещане, че се е задействала процедура по импийчмънт, което въобще не е по този начин, акцентира социалистът. И изрази вяра, че това не е метод да се търси намаляване на престижа на институцията президент.
По думите на Зарков даже и да има съответна причина за това искане, процедурата е ясна - в случай че има обвиняване против президента, то би трябвало да мине през Народното събрание, избран брой депутати да го поддържат, то да се удостовери и да отиде в Конституционния съд. Такава е процедурата, написана в Конституцията и прокуратурата няма отношение по този въпрос.
Към момента против президента на републиката няма безусловно никакви детайли, които да сочат, че той е направил нещо неправилно. Цялата структура на президентския имунитет и на процедурата по импийчмънт е направена по този начин, че да бъде обезпечена оптималната самостоятелност в осъществяването на пълномощията на президента по Конституция, означи Крум Зарков.
Президентът остава правилен на себе си и на посланията, които излъчваше още когато беше в предизборна акция - че ще бъде почтен с жителите на България и ще слага мъчителни въпроси умерено и аргументирано, заключи социалистът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР