Искането за моята оставка като зам.-председател на НС беше акт

...
Искането за моята оставка като зам.-председател на НС беше акт
Коментари Харесай

Заместник-председателят на НС: Коалицията е стабилна

Искането за моята оставка като зам.-председател на Народно събрание беше акт на политическа измама. Това е инспекция дали един избор на съмнение към държавното управление би минал. Коалицията ясно сподели, че няма да мине, тъй като от 134 депутати през вчерашния ден гласоподаваха 129. Това сподели в студиото на " Денят стартира " зам.-председателят на Народно събрание и народен представител от Политическа партия Мирослав Иванов.

Вчера след тричасов спор Народното събрание отхвърли желаната от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " оставка на Иванов, тъй като заглуши микрофона на ръководителя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

По думите на Иванов опозицията се пробва да нанесе тежък удар върху обединението и да ревизира какъв брой постоянна е тя.

" Стабилна е и аз през вчерашния ден получих поддръжка от всички парламентарни групи ", сподели той. Второто обръщение за него от вчерашното гласоподаване е, че парламентарните групи ясно са декларирали поддръжката си към него, което по думите му е оценка на неговата работа.

Спрях микрофона на Десислава Атанасова, тъй като правилникът по този начин изисква, посочи Иванов. Поставен съм в качеството на зам.-председател на Народно събрание и би трябвало да спазвам правилника и реда в залата, както и това всички народни представители да бъдат равни пред разпоредбите и аз направих тъкмо това.

Според Иванов нападките, че лишава думата на опозицията, както и самото искане за неговото освобождение са преекспонирани. Според него е нямало аргументирани и рационални претекстове за това.

" Всъщност дейностите на госпожа Атанасова бяха провокация и опит да покажат, че опозицията и ГЕРБ могат да вършат каквото си изискат ", сподели Иванов. Предупреди, че е настъпила смяна и разпоредбите би трябвало да се съблюдават от всички.

Заяви, че е поднесъл извинения на Десислава Атанасова, тъй като е схванал, че тя е била афектирана, само че счита, че е постъпил вярно.

Зам.-председателят на Народно събрание изясни какво тъкмо се е случило:

" Многократно ме упрекваха, че не съблюдавам духа на парламентаризма, защото Атанасова е ръководител на ПГ на ГЕРБ и съм бил задължен да ѝ дам повече време за изявление, само че желая да обърна внимание, че от ПГ на ГЕРБ имаше декларация, която по устав е 10 минути, а аз оставих госпожа Атанасова три минути повече да приказва, което беше демонстрация на почитание към госпожа Атанасова и демонстрация на това схващане на парламентаризма, оставяйки ръководителят на ПГ на опозицията да приключи декларацията, която е подготвила.

След това имаше изявление на господин Асен Василев, след което по силата на правилника всяка една от парламентарните групи следва да вземе отношение. Г-жа Атанасова не изчака реда си, изиска процедура, която не отговаряше на правилника, злоупотреби с тази процедура. Предупредих я няколко пъти, че ще ѝ дам думата, само че не е в този момент моментът. Оставих я минута и половина. След няколко забележки и предизвестия, че ще ѝ лишава думата, тя продължи и не се съобрази с моите инструкции и аз бях задължен да ѝ лишава думата ".

Иванов разяснява и случая от 2017 година, когато оставка като ръководител на Народно събрание подаде Димитър Главчев. Иванов акцентира, че този случай е бил друг - от залата е била изгонена Корнелия Нинова, както и че, съгласно него, оставката на Главчев е била по гледище на тогавашния министър-председател Бойко Борисов.

Мирослав Иванов беше безапелационен, че министър председателят Кирил Петков неведнъж е засвидетелствал поддръжката си към него, като това да пристигна в Народно събрание по време на гласуването на оставката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР