Искането си за извънредна сесия на Общинския съвет в Добрич

...
Искането си за извънредна сесия на Общинския съвет в Добрич
Коментари Харесай

Общински съветници от Добрич искат оставка на своя председател

Искането си за изключителна сесия на Общинския съвет в Добрич оповестиха на конференция съветници от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, Атака, Реформаторския блок и АБВ. Темата на съвещанието още веднъж е изтегляне на дълготраен заем за дотъкмяване на почналия преди повече от три десетилетия градеж на блок „ Добрич “, откакто сходно предложение беше отхвърлено на изключителната сесия във вторник от съветниците от ГЕРБ, Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ, които гласоподаваха „ въздържал се “. Сега са изменени параметрите на кредите – от 2,5 млн. лева той към този момент е до 2 млн. лева, а срокът на погасяване от 6 години към този момент се предлага да е 10-годишен. Посочената дата на сесията е 22 януари, само че за задачата е належащо да се съберат подписите на 14 общински съветници .
Освен това от Българска социалистическа партия упорстват за оставката на ръководителя на Общинския съвет Иво Пенчев. Арх. Емилия Добрева стимулира настояването по следния метод: „ Въпрос на честен жест е ръководителят на Общинския съвет да си подаде оставката. Той се причисли към подписката за осъществяване на предходната изключителна сесия за дотъкмяване на блок „ Добрич “ и даже внесе свои оферти за оправяне на инфраструктурата към постройката. Но в последна сметка не гласоподава. Партийната отговорност надви над разсъдъка “. Арх. Добрева съобщи, че смъкват доверието си от Пенчев и в случай че той не го направи персонално, тя ще внесе настояването за оставката му в залата.
Съветниците от другите политически сили не са взели решение по въпроса за оставката. Единствено Михаел Игнатов от Реформаторския блок разгласи персоналната си позиция, че ще поддържа това предложение. Мотивът на Игнатов е, че Пенчев „ неведнъж е погазвал правилника, нарушавал е процедури “, по тази причина ръководителят би трябвало да е правист. Сесията може да бъде водена от законно определения заместник-председател.
На изключителното съвещание през вчерашния ден предлагането на кмета Йордан Йорданов за изтегляне на дълготраен заем до 2,5 млн. лева за дотъкмяване на блок „ Добрич “ не беше признато. Опонентите развиха концепцията постройката да се довърши със лични средства, без да се натоварва идващият кметски екип . По-късно от името на съветниците от ГЕРБ беше разпратено мнение до медиите, в което се споделя: „ Довършването на жилищен блок „ Добрич “ би трябвало да започва част по-скоро, с цел да може в най-кратки периоди обезщетените там притежатели да получат своите жилища, за които чакат към този момент 33 години “.
И още: „ Общинските съветници от ГЕРБ постоянно сме подкрепяли финансирането на такива мероприятия да е със лични средства. И ще продължаваме да настояваме това да е първа алтернатива “.
Actualno.com потърси позицията на кмета Йордан Йорданов за желаната изключителна сесия.
Г-н Йорданов, настояването на общински съветници са привикване на изключителна сесия още веднъж за изтегляне на заем за доизграждане на блок „ Добрич “ – това ще е втората изключителна сесия на тази тематика, само че с изменени параметри?
Сега разбирам, че част от общинските съветници желаят да привикват изключителна сесия. Общинският съвет е институция, която когато и да е може да свика изключителна сесия с 14 подписа, съгласно правилника. Ние сме подготвени, без значение какъв брой изключителни сесии има, без значение по какъв въпрос, да отреагираме с нужната информация. Разбира се, би трябвало най-малко ден-два преди свикването на такава сесия да се каже какво тъкмо се изисква от нас като документооборот, като спомагателна информация и всичко това, което можем да представим.
А сумата от 2 млн. лева устройва ли ви?
Ние и преди говорихме до 2,5 млн. лева Може би на първо четене отново ще ни устройва, защото след оценка на собствеността виждаме, че има задоволително запас, който общината може да трансферира като благосъстоятелност и да покрие крайното довеждане докрай на постройката. Тези числа ги нямахме преди събота, по тази причина оценителката работи доста аткивно и размерът от информация е извънредно огромен. Вече знаем, че 2 млн. лева плюс благосъстоятелност също би било работещо. Но не мога да кажа какво би излязло след разбора на съответните числа. Предстои да забележим каква информация ще бъде изискана. Ние сме подготвени да откликнем.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР